Review article
https://doi.org/10.17818/EMIP/2021/1.5
PREDVIĐANJE STEČAJA U RESTORANSKOJ INDUSTRIJI HRVATSKE
Siniša Bogdan
orcid.org/0000-0001-6649-5980
; University of Rijeka, Faculty of Tourism and Hospitality Management, Rijeka, Croatia
Abstract
Svrha istraživanja ovoga rada je istražiti mogućnost predviđanja stečaja u hrvatskoj restoranskoj industriji. Istraživanje je provedeno u razdoblju 2017.– 2019. godine na uzorku od 297 poslovnih subjekata u stečaju i 308 poslovnih subjekata koji nisu u stečaju, te isti pripadaju području I razred 5610 - Djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane. Temeljem logističke regresije procijenjen je model s dvije varijable, te je isti pokazao 82,8 % točnosti predviđanja godinu dana prije stečaja, 76,7 % dvije godine prije stečaja i 76,4 % tri godine prije stečaja. Model sugerira da koeficijent vlastitog financiranja (koji pokazuje udio imovine koji se financira iz kapitala) i EBITDA marža (koja ukazuje na EBITDA izraženu u postotku poslovnih prihoda), imaju važnu ulogu u predviđanju stečaja restorana. Ovaj rad pruža nova saznanja u predviđanju stečaja restorana u Hrvatskoj.
Keywords
logistička regresija; logit; financijski pokazatelji; bankrot
Hrčak ID:
258642
URI
Publication date:
10.6.2021.
Visits: 1.660 *