Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.2.3103

Netipična aroma starenja u hrvatskim vinima i odnos između senzorne prepoznatljivosti i sadržaja 2-amino acetofenona

Ivana ALPEZA orcid id orcid.org/0000-0003-0278-3312 ; Croatian Agency for Agriculture and Food, Centre for Viticulture, Oenology and Eglible oil, Jandrićeva 42, 10000 Zagreb, Croatia
Ivna LINKE ; Croatian Agency for Agriculture and Food, Centre for Viticulture, Oenology and Eglible oil, Jandrićeva 42, 10000 Zagreb, Croatia
Luna MASLOV ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, 10000 Zagreb, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ana JEROMEL ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, 10000 Zagreb, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 805 Kb

page 408-419

downloads: 310

cite


Abstract

Netipična aroma starenja (UTA, ATA) nije česta mana vina, ali je stalno zanimljiva tema zbog kompleksnosti čimbenika pojave, kemijskih markera i senzornih atributa. Iako je 2-aminoacetofenon (AAP) glavni kemijski marker, s povećanjem njegove koncentracije u vinu ne mora nužno rasti i senzorna izraženost ove mane. Cilj istraživanja bio je analizirati prisutnost i vezu između senzorne prepoznatljivosti UTA-e i sadržaja AAP u hrvatskim vinima. Istraživanje je provedeno u razdoblju 2013.–2017. Obrađeni su podaci senzornih ispitivanja uzoraka koji su odbačeni zbog UTA-e u postupku kontrole kakvoće prije trženja. Provedena je analiza svih relevantnih podataka o podrijetlu i kakvoći uzoraka radi ekstrakcije mogućih čimbenika pojave UTA-e. Senzorne analize provedene su metodama “100 bodova” i “Da/ne”, a analiza 2-AAP GC-MS tehnikom. Obzirom na grupiranje uzoraka, pojava UTA-e može biti vezana uz vinogradarsko područje i klimatske uvjete određene godine. Vrijednosti sadržaja AAP potvrdile su prisutnost mane u ispitivanim uzorcima; koncentracije AAP bile su između 0,3 µg/L i 4,4 µg/L. Dobivena je korelacijska veza između senzorne prepoznatljivosti i koncentracije AAP Ovo je prvo istraživanje senzorne dijagnostike UTA-e i povezanosti s 2-AAP u hrvatskim vinima. Rezultati istraživanja upućuju na potrebu analize što većeg broja hlapljivih spojeva radi sigurnijeg objašnjenja različitih mirisnih percepcija uzoraka s vrlo sličnim koncentracijama ključnih spojeva, kao što je AAP.

Keywords

Netipična aroma starenja; senzorna prepoznatljivost; 2-AAP; hrvatska vina

Hrčak ID:

259558

URI

https://hrcak.srce.hr/259558

Publication date:

29.6.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.138 *