Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31298/sl.145.7-8.5

Utjecaj temperature čuvanja i predsjetvene pripreme na klijavost sjemena mušmulastog gloga (Crataegus azarolus var. pontica)

Askin Gokturk orcid id orcid.org/0000-0001-8093-7896 ; Artvin Çoruh University, Faculty of Forestry, Artvin, Turkey
Ethem Kara ; Artvin Regional Directorate of Forestry, Artvin, Turkey
Murat Sabri Sadiklar ; Artvin Çoruh University, Faculty of Forestry, Artvin, Turkey


Full text: english pdf 375 Kb

versions

page 355-361

downloads: 290

cite


Abstract

Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi utjecaj temperature čuvanja na klijavost sjemena mušmulastog gloga (Crataegus azarolus var. pontica). Sjeme je prethodno obrađeno te je čuvano na suhom 10 mjeseci na četiri temperature čuvanja (-5, 5, 15 i 25 ºC). Predsjetvena priprema  provedena je u različitim ­periodima plutanjem u vodi s otopljenim pepelom (2, 4 i 6 dana), skarifikacijom u sumpornoj kiselini (1, 3 i 6 sati) te kombinacijom skarifikacije u sumpornoj kiselini i plutanjem u otopini pepela. Također, određen je stupanj skarifikacije sjemene ljuske koje su korodirale u sumpornoj kiselini 1, 3 i 6 sati. Eksperiment je dizajniran u slučajnom blok rasporedu s četiri ponavljanja. Kao rezultat istraživanja postignut je veći postotak (20,95 %) klijanja (p<0,05) kod sjemena čuvanog na 15 ºC. Rezultati pokazuju da skarifikacija u sumpornoj kiselini ima veći učinak (p>0,05) na postotak klijanja sjemena mušmulastog gloga. Promjer sjemena koje je korodiralo u sumpornoj kiselini 1, 3 i 6 sati smanjio se redom za 6,15 %, 10,47 % i 11,51 %. Za sjetvu u kolovozu, kako bi se postigao veći postotak klijavosti, sjeme mušmulastog gloga trebalo bi čuvati na 15 ºC i tretirati sumpornom kiselinom u trajanju od 3 sata te 4 dana u otopini pepela.

Keywords

mušmulasti glog; temperatura čuvanja; granica klijavosti; skarifikacija; otopina pepela

Hrčak ID:

261771

URI

https://hrcak.srce.hr/261771

Publication date:

31.8.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.022 *