Professional paper
KLASIFIKACIJA OVČJIH I JANJEĆIH TRUPOVA
I. Vnučec
; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
B. Mioč
; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Z. Prpić
; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Pavić
; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
U državama članicama Europske Unije primjenjuje se jedinstveni sustav klasifikacije ovčjih, odnosno janjećih trupova (European Union, 1992). Klasifikacija trupova provodi se subjektivnim ocjenjivanjem na temelju konformacije trupa i stupnja (ocjene) prekrivenosti trupa masnim tkivom. U sustavu klasifikacije janjećih trupova postoje dvije kategorije: 1) trup < 13 kg i 2) trup > 13 kg. Lakši trupovi dijele se u tri težinske kategorije od kojih svaka, ovisno o boji mesa i stupnju prekrivenosti trupa masnim tkivom, sadrži dvije kvalitativne klase; I. i II. Trup teži od 13 kg klasificira se po „E.U.R.O.P.“ klasifikaciji u pet klasa (od E = izvrstan do P = slab). Ocjena prekrivenosti trupa masnim tkivom određuje se posebno za trupove lakše od 13 kg (1 = vrlo slaba, 4 = jaka), a posebno za trupove teže od 13 kg (1 = vrlo slaba, 5 = vrlo jaka). Klasifikacijski standard za trupove ovaca i janjadi napravljen je u svrhu poboljšanja tržišne transparentnosti u sektoru ovčjeg (janjećeg) mesa. U njemu su sadržana detaljna pravila za provođenje klasifikacijskih postupaka i za određivanje tržnih cijena mesa na temelju pojedinih klasa.
Keywords
Europska Unija; ovca; janje; klasifikacija trupa
Hrčak ID:
24338
URI
Publication date:
15.3.2008.
Visits: 2.941 *