Skip to the main content

Original scientific paper

Serovarovi i biokemijske osobine izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih kod kolibaciloze i iz zadušaka kokoši u Zariji, Nigerija

Mashood Raji ; Department of Veterinary Pathology and Microbiology, Ahmadu Bello University Zaria, Nigeria
James Adekeye ; Department of Veterinary Pathology and Microbiology, Ahmadu Bello University Zaria, Nigeria
Jacob Kwaga ; Department of Veterinary Public Health and Preventive Medicine, Ahmadu Bello University Zaria, Nigeria
James Bale ; Animal Reproduction Research Programme, National Animal Production Institute, Shika, Ahmadu Bello University Zaria, Nigeria
Mayke Henton ; Department of Bacteriology, Onderstepoort Veterinary Institute, Onderstepoort, South Africa


Full text: english pdf 318 Kb

page 495-505

downloads: 1.315

cite


Abstract

Istraživanje je provedeno radi određivanja stope izdvajanja, serotipizacije i određivanja biokemijskih osobina izolata E. coli kod kolibaciloze peradi i zadušaka u Zariji u sjevernoj Nigeriji. Stopa izdvajanja E. Coli iz promatranih valionica bila je 4,67% na 7,50% farmi Poljoprivrednoga dobra Simtu i Nacionalnog instituta za proizvodnju i istraživanje životinja, Shika Zaria, Nigerija. Dvadeset izolata E. coli izdvojenih iz peradi oboljele od kolibaciloze bilo je također upotrijebljeno u istraživanju. 97,5% izolata E. coli s farme Simtu bilo je pokretljivo, dok su izolati Nacionalnog instituta i oni izdvojeni kod kliničke kolibaciloze bili 100% pokretljivi. Rezultati fermentacije ugljikohidrata bili su varijabilni, osim u izolata kod kliničke kolibaciloze u kojih je dokazana fermentacija laktoze, dulcitola, ramnoze i ksiloze. Glavni serovarovi ustanovljeni kod kliničke kolibaciloze bili su O8:K50 i O9:K30. Iz zadušaka su bili izdvojeni serovarovi O78:K80, O8:K50, O9:K30 i O26:K60. Izolati se najvećim dijelom nisu mogli tipizirati unutar pretraživanih seroloških skupina. Mnogi izolati bili su otporni na više antibiotika. Većina sojeva (85% izdvojenih kod kliničke kolibaciloze te 100% s farme Simtu i Nacionalnoga instituta) bila je osjetljiva prema ciprofloksacinu. Zaključuje se da treba vrednovati druge metode za kontrolu E. coli tako da bi se pojava otpornih sojeva mogla ograničiti te smanjiti troškovi profilakse i terapije

Keywords

Escherichia coli; serovarovi; biokemijske osobine; zadušci

Hrčak ID:

24354

URI

https://hrcak.srce.hr/24354

Publication date:

20.12.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 2.434 *