Veterinary Archives, Vol. 91 No. 5, 2021.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1138
istraživanje učinka prirodnih inhibitora na razgradivost sezama primjenom in vitro metode u tri koraka
Maghsoud Besharati
; Department of Animal Science, Ahar Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tabriz, 51666, Tabriz, Iran
Valiollah Palangi
; Department of Animal Science, Agricultural Faculty, Ataturk University, Erzurum, Turkey
Akbar Taghizadeh
; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
Adem Kaya
; Department of Animal Science, Agricultural Faculty, Ataturk University, Erzurum, Turkey
Soheila Abachi
; Institute of Nutrition and Functional Foods (INAF), Université Laval, Quebec City, Quebec, Canada
Abstract
Cilj ovog rada bio je istražiti pozitivni učinak dodatka monenzina, tanina i esencijalnog ulja cimeta na razgradivost sezama in vitro metodom u tri koraka. Pronađen je znakovit učinak pokusnih dodataka na razgradivost sezama u buragu, a zatim i u cijelom gastrointestinalnom traktu (P < 0,05). In vitro buražna i intestinalna probavljivost sirovih bjelančevina sezama s pokusnim dodacima bila je od 76 do 84 %, odnosno 49 do 60 %. Intestinalna razgradivost sirove bjelančevine povećala se s dodatkom esencijalnog ulja cimeta (oko 10 %). Dodatak monenzina, tanina i esencijalnog ulja cimeta znakovito je povećao razgradivost neutralnih vlakana deterdženta (NDF) i kiselih vlakana deterdženta (ADF) u buragu, crijevima i cijelom gastrointestinalnom traktu. Rezultati su pokazali da esencijalno ulje cimeta (125 mg/L) povećava razgradivost suhe tvari (DM), organske tvari (OM), sirovog proteina (CP), ADF-a i NDF-a u buragu, a zatim i u cijelom probavnom sustavu u usporedbi s drugim pokusnim postupcima (P < 0,05). Rezultati su pokazali da dodatak tanina (100 mg/L) smanjuje razgradnju sirovog proteina u buragu, a povećava njegovu razgradnju u dijelu probavnog trakta nakon buraga (P < 0,05).
Keywords
monenzin; tanin; esencijalno ulje cimeta; sezamovo brašno; razgradnja u tri koraka
Hrčak ID:
271610
URI
Publication date:
12.12.2021.
Visits: 1.044 *