Veterinary Archives, Vol. 91 No. 5, 2021.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1036
Učinak eksrakta kore brucijskog bora (Pinus brutia) na čiste i mješovite kulture buražnih bakterija i arheja te na fermentacijske značajke buraga in vitro
Ahu Demirtas
orcid.org/0000-0003-2942-6243
; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turkey
Saad A. A. Musa
; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Yasemin Salgirli-Demirbas
; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Hakan Ozturk
; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Mert Pekcan
; Department of Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Nese N. Toprak
; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Etkin Safak
orcid.org/0000-0003-3869-3749
; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Melis Unler
; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Begum Saral
; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Mehmet B. Emre
; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Abstract
Cilj ovog rada bio je istražiti učinak ekstrakta kore brucijskog bora (Pinus brutia), koji je bogat polifenolnim sastojcima tanina, na čiste i mješovite kulture buražnih bakterija i arheja kao i na in vitro fermentacijske značajke buraga. Proveden je test antimikrobne osjetljivosti s čistim kulturama u anaerobnim uvjetima. Ekstrakt kore brucijskog bora pokazao je potencijalnu inhibitornu aktivnost (P < 0,05) protiv čistih kultura bakterija Ruminococcus flavefaciens, Eubacterium ruminantium i Methanobacterium formicicum, a stimulacijski učinak na rast (P < 0,05) opažen je za bakterije Ruminoccocus albus, Butyrivibrio fibrisolvens i Streptococcus bovis. Ekstrakt kore brucijskog bora imao je potencijalan inhibitorni učinak (P < 0,05) na R. albus samo u najvećoj dozi (1200 μg/mL). Također je imao stimulacijski učinak (P < 0,05) na čiste kulture Fibrobacter succinogenes, a nije utjecao na Megasphaera elsdenii osim u najvećoj dozi. Učinak dviju doza (75 i 375 mg/L) ekstrakta kore brucijskog bora na in vitro mješovite culture i pokazatelje fermentacije u buragu određen je simulacijskom tehnikom (Rusitec). Dodatak ekstrakta kore brucijskog bora doveo je do kvadratnog smanjenja (P < 0,05) broja stanica R. flavefaciens. Nije bilo promjena u proizvodnji ukupnih i pojedinačnih kratkolančanih masnih kiselina (SCFA), omjeru acetata i propionata (C2/C3), ukupnom broju protozoa, buražnom pH i probavljivosti suhe tvari (DMD). Suplementacija objema dozama ekstrakta kore brucijskog bora smanjila je (P < 0,05) koncentracije amonijaka-N. Koncentracija amonijaka-N bila je najniža u skupini s najvećom dozom suplementa (P < 0,05). Zaključujemo da je inhibitorni učinak ekstrakta kore brucijskog bora na neke vrste u čistim kulturama bio jednak onomu u mješovitim buražnim kulturama, a nije bilo stimulacijskog efekta. Manjak inhibitornih učinaka na protozoe i na mnoge Gram-pozitivne buražne bakterije u mješovitim kulturama upućuje na to da njihov mehanizam djelovanja nije jednak onomu kod antibiotika. Premda ekstrakt kore brucijskog bora nije promijenio buražni SCFA, mogao bi poboljšati iskorištavanje proteina u buragu a da pritom ne suprimira mikrobnu fermentaciju.
Keywords
kora brucijskog bora; buražne bakterije; anaerobni uvjeti; buražna fermentacija; rusitec; tanini
Hrčak ID:
271611
URI
Publication date:
12.12.2021.
Visits: 1.142 *