Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.20471/LO.2022.50.01.04

Ishodi liječenja bolesnica s BRCA mutiranim recidivom karcinoma jajnika u Kliničkom bolničkom centru Split

Branka Petrić-Miše ; Department of Oncology, University Hospital Split, Split, Croatia
Mirko Pešo ; School of Medicine, University of Split, Split, Croatia;
Darijo Hrepić ; Department of Medical Psysics, University Hospital Split, Split, Croatia
Vesna Telesmanić-Dobrić ; Department of Oncology, General Hospital Zadar, Zadar, Croatia
Eduard Vrdoljak ; Department of Oncology, University Hospital Split, Split, Croatia


Full text: english pdf 605 Kb

page 16-26

downloads: 291

cite


Abstract

Cilj: Ispitati ishode liječenja, s naglaskom na učinkovitost i sigurnost olapariba, kod ispitanica s platina-osjetljivim, BRCA mutiranim recidivom karcinoma jajnika liječenih u Kliničkom bolničkom centru Split u razdoblju od lipnja 2016. do travnja 2021. godine.
Metode: Retrospektivno su prikupljeni podatci iz povijesti bolesti 28 bolesnica s platina-osjetljivim, BRCA mutiranim recidivom karcinoma jajnika. Iz medicinske dokumentacije pregledane su kliničko-patološke karakteristike, broj prethodnih linija kemoterapije i interval bez platine prije olapariba, odgovor na olaparib, ishodi preživljavanja (preživljenje do progresije bolesti, preživljenje od prvog ciklusa olapariba do prvog ciklusa kemoterapije za prvi i drugi recidiv/progresiju, ukupno preživljenje) i podnošljivost liječenja olaparibom. Medijan praćenja bio je 27 mjeseci.
Rezultati: Sve bolesnice su bile BRCA mutirane, sa 75% prevlasti BRCA1 mutacije. Medijan platina slobodnog intervala iznosio je 13 mjeseci. Većina bolesnica liječena je nakon prvog relapsa (64%) trotjednim TC protokolom (68%). Terapija održavanja olaparibom osigurala je kliničku kontrolu bolesti u 43% slučajeva. Medijan preživljavanja bez progresije bio je 24 mjeseca. Prekid liječenja olaparibom prijavljen je zbog progresije bolesti u 16 bolesnica. Medijan vremena do prve sljedeće kemoterapije bio je 31 mjesec, a do druge sljedeće kemoterapije bilo je 38 mjeseci. Podnošljivost olapariba bila je dobra, a nuspojave slabog intenziteta. Medijan ukupnog preživljenja nije postignut.
Zaključak: Ova retrospektivna analiza liječenja bolesnica s platina-osjetljivim, BRCA mutiranim recidivom karcinoma jajnika je pokazala da su ishodi liječenja, odnosno učinkovitost i podnošljivost olapariba nakon kemoterapije temeljene na platini u svakodnevnoj kliničkoj praksi, usporedivi s rezultatima kliničkih istraživanja s olaparibom u istoj indikaciji.

Keywords

recidiv karcinoma jajnika; BRCA mutacije; olaparib; ishodi liječenja

Hrčak ID:

277743

URI

https://hrcak.srce.hr/277743

Publication date:

12.5.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 932 *