Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/gzb.45.3.10
Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte 'Graševina' u vinogorju Kutjevo
Valentina Obradović
orcid.org/0000-0001-6018-0769
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Helena Marčetić
orcid.org/0000-0002-6093-9947
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Brankica Svitlica
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Maja Ergović Ravančić
orcid.org/0000-0002-5697-8468
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Svjetlana Škrabal
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Josip Mesić
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Full text: croatian pdf 1.640 Kb
page 78-84
downloads: 433
cite
APA 6th Edition
Obradović, V., Marčetić, H., Svitlica, B., Ergović Ravančić, M., Škrabal, S. & Mesić, J. (2022). Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte 'Graševina' u vinogorju Kutjevo. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (3.), 78-84. https://doi.org/10.31727/gzb.45.3.10
MLA 8th Edition
Obradović, Valentina, et al. "Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte 'Graševina' u vinogorju Kutjevo." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., no. 3., 2022, pp. 78-84. https://doi.org/10.31727/gzb.45.3.10. Accessed 5 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Obradović, Valentina, Helena Marčetić, Brankica Svitlica, Maja Ergović Ravančić, Svjetlana Škrabal and Josip Mesić. "Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte 'Graševina' u vinogorju Kutjevo." Glasnik Zaštite Bilja 45., no. 3. (2022): 78-84. https://doi.org/10.31727/gzb.45.3.10
Harvard
Obradović, V., et al. (2022). 'Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte 'Graševina' u vinogorju Kutjevo', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(3.), pp. 78-84. https://doi.org/10.31727/gzb.45.3.10
Vancouver
Obradović V, Marčetić H, Svitlica B, Ergović Ravančić M, Škrabal S, Mesić J. Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte 'Graševina' u vinogorju Kutjevo. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [cited 2024 December 05];45.(3.):78-84. https://doi.org/10.31727/gzb.45.3.10
IEEE
V. Obradović, H. Marčetić, B. Svitlica, M. Ergović Ravančić, S. Škrabal and J. Mesić, "Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte 'Graševina' u vinogorju Kutjevo", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., no. 3., pp. 78-84, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.3.10
Download JATS file
Abstract
Iako klasična proizvodnja bijelih vina podrazumijeva fermentaciju mošta, suvremeni trendovi podrazumijevaju proizvodnju bijelih vina uz maceraciju, odnosno fermentaciju masulja. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj duge maceracije grožđa na kakvoću vina 'Graševina'. Istraživanje je provedeno tijekom 2021. godine u vinogradima i vinskom podrumu Veleučilišta u Požegi u vinogorju Kutjevo. Nakon berbe, kontrolni uzorak vina proizveden je klasičnim postupkom proizvodnje bijelih vina, te su provedena dva tretmana duge maceracije u periodu od 3 mjeseca - jedan uz sulfitiranje tijekom primarne prerade a drugi bez sulfita. U vinima su analizirani osnovni parametri kakvoće, koncentracija jabučne i mliječne kiseline, optička gustoća pri 280 nm, ukupni fenoli i antioksidativna aktivnost DPPH metodom. Statistički značajna razlika zabilježena je kod ukupnih fenola, kao i antioksidativnoj aktivnosti, s najvećim vrijednostima u maceriranom uzorku uz primjenu SO2. Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka proveli su certificirani ocjenjivači, metodom 100 bodova. Najveću prosječnu ocjenu od 87 bodova dobilo je vino proizvedeno dugom mareracijom grožđa uz redovito sulfitiranje. Kontrolni tretman slabije je ocijenjen, sa 72 boda. Vino proizvedeno dugom maceracijom bez korištenja sulfita ocjenjeno je sa 66 boda uz napomenu pojedinih ocjenjivača o izraženoj oksidaciji.
Keywords
Graševina; maceracija; sulfitiranje; ukupni fenoli; antioksidativna aktivnost
Hrčak ID:
276132
URI
https://hrcak.srce.hr/276132
Publication date:
14.6.2022.
Article data in other languages:
english
Visits: 1.280
*