Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.46419/vs.54.2.5

Kvaliteta konzumnih jaja u odnosu na boju ljuske

Nemanja Djokić ; Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Beograd, Srbija
Branko Suvajdžić ; Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Beograd, Srbija
Ivan Vićić ; Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Beograd, Srbija
Nevena Grković ; Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Beograd, Srbija
Nedjeljko Karabasil ; Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Beograd, Srbija
Nikola Čobanović orcid id orcid.org/0000-0003-2650-6272 ; Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Beograd, Srbija


Full text: english pdf 362 Kb

page 171-184

downloads: 346

cite


Abstract

Cilj je istraživanja ovoga rada bio istražiti kvalitetu konzumnih jaja u odnosu na boju ljuske. Istraživanje je provedeno na 60 konzumnih jaja različite boje ljuske (bijela, zelena, plava i smeđa) podrijetlom s istog privatnog gospodarstva (15 jaja po grupi). Od vanjskih parametara kvaliteta konzumnih jaja ispitivani su: masa, postotak s oštećenjem ljuske, postotak prljavih, dužina i širina, indeks oblika, boja ljuske, masa i postotak ljuske i debljina ljuske. Od unutarnjih parametara kvaliteta konzumnih jaja ispitivani su: masa i postotak bjelanjka, pH bjelanjka, širina, dužina i visina bjelanjka, Hugov indeks, indeks bjelanjka, masa i postotak žutanjka, pH žutanjka, širina i visina žutanjka, indeks žutanjka i boja žutanjka. Zelena jaja su imala najmanju masu, kao i najmanju dužinu i širinu. Bijela jaja su imala najveći stupanj zaprljanosti ljuske i najveći indeks oblika, dok su smeđa jaja imala najveću debljinu i masu ljuske. Zelena i smeđa jaja su imala najveći indek bjelanjka i Hugov indeks. Pored toga, zelena jaja su imala i najmanju širinu žumanjka i najveći indeks žutanjka. Kod bijelih jaja utvrđena je najveća širina žutanjka i bjelanjka, najveća dužina bjelanjka, a najmanja visina bjelanjka. Bijela i plava jaja su imala veću senzornu ocjenu za boju žumanjka, kao i manju L* i b* vrijednost instrumentalno određene boje žumanjka u usporedbi sa zelenim i smeđim jajima. Na osnovi rezultata ovog istraživanja može se zaključiti da su konzumna jaja sa zelenom i smeđom bojom ljuske bolje kvalitete u odnosu na jaja s bijelom i plavom bojom ljuske.

Keywords

boja ljuske; indeks bjelanka; indeks žutanjka; kvaliteta bjelanka; kvaliteta ljuske

Hrčak ID:

279020

URI

https://hrcak.srce.hr/279020

Publication date:

14.8.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 1.502 *