Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.3

Fenotipska karakterizacija autohtonih sojeva rizobija koje noduliraju soju

Sanja Kajić orcid id orcid.org/0000-0001-8869-5131 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Nika Skendrović ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Rajnović ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sanja Sikora ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.971 Kb

page 18-24

downloads: 194

cite

Download JATS file


Abstract

Kvržične bakterije u simbioznim zajednicama s mahunarkama omogućuju značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Veliku važnost ima odabir sojeva koji su otporni na stresne uvjete u tlu. Danas se sve više susrećemo s ekstremnim vremenskim uvjetima te je od iznimne važnosti selekcija visoko učinkovitih sojeva kvržičnih bakterija (rizobija) kako bi predsjetvena bakterizacija sjemena mahunarki bila uspješna. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fenotipske karakteristike sojeva kvržičnih bakterija izoliranih iz kvržica soje u uvjetima koji su izvan optimalnih vrijednosti za njihov rast. Uzorci tla za izolaciju sojeva prikupljeni su s područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Vukovarsko- srijemske županije. Sposobnost rasta sojeva ispitivana je na različitim pH vrijednostima, temperaturama, koncentracijama soli, izvorima ugljikohidrata te je testirana osjetljivost na antibiotike. U svrhu utvrđivanja biokemijskog statusa svakog pojedinog izolata provedena su tri biokemijska testa (oksidaza, ureaza i katalaza) te su istražene morfološke karakteristike izolata. Utvrđeno je da je većina autohtonih sojeva rizobija iz ovog istraživanja u in vitro uvjetima pokazala značajnu otpornost na ispitivane uvjete, ali i da se međusobno značajno razlikuju po određenim svojstvima. Izolati K2 i K3 iz Koprivničko-križevačke županije pokazali su najveću tolerantnost na povišene koncentracije soli. Od ispitivanih antibiotika, ampicilin je imao najslabiji utjecaj na izolate, dok su na streptomicin izolati bili najosjetljiviji. Dobiveni rezultati ukazuju na značaj selekcije autohtonih sojeva rizobija.

Keywords

soja (Glycine max L.); kvržične bakterije; fenotipska karakterizacija sojeva; biokemijski testovi

Hrčak ID:

257076

URI

https://hrcak.srce.hr/257076

Publication date:

7.5.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.277 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.