Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.6
Smrzavanje smokve u šećernim otopinama: kvaliteta, fenolni sastav i senzorska svojstva tijekom skladištenja
Branka Levaj
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Sandra Pedisić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Zdenka Pelaić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Verica Dragović-Uzelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Sanja Lončarić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Maja Repajić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Full text: english pdf 2.994 Kb
page 42-51
downloads: 149
cite
APA 6th Edition
Levaj, B., Pedisić, S., Pelaić, Z., Dragović-Uzelac, V., Lončarić, S. & Repajić, M. (2021). Smrzavanje smokve u šećernim otopinama: kvaliteta, fenolni sastav i senzorska svojstva tijekom skladištenja. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (3.), 42-51. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.6
MLA 8th Edition
Levaj, Branka, et al. "Smrzavanje smokve u šećernim otopinama: kvaliteta, fenolni sastav i senzorska svojstva tijekom skladištenja." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., no. 3., 2021, pp. 42-51. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.6. Accessed 5 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Levaj, Branka, Sandra Pedisić, Zdenka Pelaić, Verica Dragović-Uzelac, Sanja Lončarić and Maja Repajić. "Smrzavanje smokve u šećernim otopinama: kvaliteta, fenolni sastav i senzorska svojstva tijekom skladištenja." Glasnik Zaštite Bilja 44., no. 3. (2021): 42-51. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.6
Harvard
Levaj, B., et al. (2021). 'Smrzavanje smokve u šećernim otopinama: kvaliteta, fenolni sastav i senzorska svojstva tijekom skladištenja', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(3.), pp. 42-51. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.6
Vancouver
Levaj B, Pedisić S, Pelaić Z, Dragović-Uzelac V, Lončarić S, Repajić M. Smrzavanje smokve u šećernim otopinama: kvaliteta, fenolni sastav i senzorska svojstva tijekom skladištenja. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [cited 2024 December 05];44.(3.):42-51. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.6
IEEE
B. Levaj, S. Pedisić, Z. Pelaić, V. Dragović-Uzelac, S. Lončarić and M. Repajić, "Smrzavanje smokve u šećernim otopinama: kvaliteta, fenolni sastav i senzorska svojstva tijekom skladištenja", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., no. 3., pp. 42-51, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.6
Download JATS file
Abstract
U radu se pratio utjecaj smrzavanja u otopini šećera na kvalitetu, fenolni sastav i senzorska svojstva smokava tijekom skladištenja. Svježe smokve zamrznute su bez tretmana (kontrola - CON), u otopini saharoze (30%) (SUC) te otopini saharoze (30%) s askorbinskom kiselinom (2%) (SUCAA) te su čuvane pri -18 °C 210 dana. Svakih sedamdeset dana u uzorcima je određivan pH, topljiva suha tvar (TST), sastav šećera i fenola, boja pokožice i pulpe te se provodilo senzorsko ocjenjivanje. Analiza podataka (ANOVA) je pokazala da vrijeme skladištenja ima značajan utjecaj na više parametara u usporedbi s uvjetima smrzavanja. CON i SUC uzorci imali su najviši TST, što se odrazilo na višu senzorsku ocjenu. SUCAA uzorak bio je senzorski ocijenjen s najnižom ocjenom za slatkoću i tipičan okus smokve te s najvišom ocjenom stranog okusa, arome i mirisa. Suprotno TST-u, pojedinačni šećeri i fenoli bili su najniži u CON. Najsvjetlija boja pokožice i najveći udio crvene boje u pulpi izmjereni su kolorimetrom za SUCAA, a tom uzorku je i senzorski boja pokožice i pulpe najbolje ocjenjena. Tijekom skladištenja TST i pH su se smanjivali, što se odrazilo na senzorski lošije ocjenjenu aromu i okus na smokvu, kao i pojavu stranog okusa, arome i mirisa u svim uzorcima. Suprotno tome, pojedinačni šećeri i fenoli pokazali su porast tijekom skladištenja, iako su u najnižoj koncentraciji određeni u CON. Zaključno, nakon 140 dana zamjetno su poželjna senzorska svojstva smokava sve manje izražena, pri čemu je CON najbolje ocijenjen, a SUCAA najlošije.
Keywords
smrzavanje smokve; otopina saharoze; kvaliteta; senzorska svojstva; skladištenje
Hrčak ID:
257079
URI
https://hrcak.srce.hr/257079
Publication date:
7.5.2021.
Article data in other languages:
english
Visits: 1.019
*