Preliminary communication
https://doi.org/10.31727/gzb.45.4.11
Risk mapping in the time of COVID-19 pandemic a case study in the vegetable sector
Mario Njavro
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Iva Paola Palić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tajana Čop
orcid.org/0000-0002-1792-263X
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Full text: croatian pdf 422 Kb
page 108-117
downloads: 286
cite
APA 6th Edition
Njavro, M., Paola Palić, I. & Čop, T. (2022). Risk mapping in the time of COVID-19 pandemic a case study in the vegetable sector. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (4.), 108-117. https://doi.org/10.31727/gzb.45.4.11
MLA 8th Edition
Njavro, Mario, et al. "Risk mapping in the time of COVID-19 pandemic a case study in the vegetable sector." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., no. 4., 2022, pp. 108-117. https://doi.org/10.31727/gzb.45.4.11. Accessed 5 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Njavro, Mario, Iva Paola Palić and Tajana Čop. "Risk mapping in the time of COVID-19 pandemic a case study in the vegetable sector." Glasnik Zaštite Bilja 45., no. 4. (2022): 108-117. https://doi.org/10.31727/gzb.45.4.11
Harvard
Njavro, M., Paola Palić, I., and Čop, T. (2022). 'Risk mapping in the time of COVID-19 pandemic a case study in the vegetable sector', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(4.), pp. 108-117. https://doi.org/10.31727/gzb.45.4.11
Vancouver
Njavro M, Paola Palić I, Čop T. Risk mapping in the time of COVID-19 pandemic a case study in the vegetable sector. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [cited 2024 December 05];45.(4.):108-117. https://doi.org/10.31727/gzb.45.4.11
IEEE
M. Njavro, I. Paola Palić and T. Čop, "Risk mapping in the time of COVID-19 pandemic a case study in the vegetable sector", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., no. 4., pp. 108-117, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.4.11
Download JATS file
Abstract
Cilj rada je mapirati rizike u povrćarstvu koji su se pojavili tijekom pandemije COVID-19, obzirom na vjerojatnost nastupanja i značajnost. Nakon definiranja rizika cilj je opisati strategije za smanjenje negativnog utjecaja COVID-19 na poslovni proces poljoprivrednika. Istraživanje je provedeno na području Grada Zagreba na uzgajivaču povrća. Temeljem razgovora s uzgajivačem povrća, ispitana je subjektivna procjena rizika, odnosno njegova značajnost i vjerojatnost nastupanja pojedinih rizika za vrijeme pandemije COVID-19. Rezultati pokazuju kako treba umanjiti mogućnost rasta cijene inputa u vrijeme pandemije COVID-19, te vremenske i prirodne nepogode, dok rizike kojima treba upravljati nisu određeni. Rizik nedostupnost inputa i pad cijene proizvoda treba minimalno kontrolirati. Predložene strategije za upravljanje rizicima na gospodarstvu su strategija ugovaranja osiguranja, ugovorna nabava inputa i ugovorna prodaja proizvoda, te edukacija u području tehnoloških rješenja.
Keywords
rizik; povrće; mapiranje rizika; pandemija COVID-19
Hrčak ID:
281315
URI
https://hrcak.srce.hr/281315
Publication date:
14.7.2022.
Article data in other languages:
croatian
Visits: 984
*