Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.31727/gzb.45.4.11

Risk mapping in the time of COVID-19 pandemic a case study in the vegetable sector

Mario Njavro ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Iva Paola Palić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tajana Čop orcid id orcid.org/0000-0002-1792-263X ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 422 Kb

page 108-117

downloads: 286

cite

Download JATS file


Abstract

Cilj rada je mapirati rizike u povrćarstvu koji su se pojavili tijekom pandemije COVID-19, obzirom na vjerojatnost nastupanja i značajnost. Nakon definiranja rizika cilj je opisati strategije za smanjenje negativnog utjecaja COVID-19 na poslovni proces poljoprivrednika. Istraživanje je provedeno na području Grada Zagreba na uzgajivaču povrća. Temeljem razgovora s uzgajivačem povrća, ispitana je subjektivna procjena rizika, odnosno njegova značajnost i vjerojatnost nastupanja pojedinih rizika za vrijeme pandemije COVID-19. Rezultati pokazuju kako treba umanjiti mogućnost rasta cijene inputa u vrijeme pandemije COVID-19, te vremenske i prirodne nepogode, dok rizike kojima treba upravljati nisu određeni. Rizik nedostupnost inputa i pad cijene proizvoda treba minimalno kontrolirati. Predložene strategije za upravljanje rizicima na gospodarstvu su strategija ugovaranja osiguranja, ugovorna nabava inputa i ugovorna prodaja proizvoda, te edukacija u području tehnoloških rješenja.

Keywords

rizik; povrće; mapiranje rizika; pandemija COVID-19

Hrčak ID:

281315

URI

https://hrcak.srce.hr/281315

Publication date:

14.7.2022.

Article data in other languages: croatian

Visits: 984 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.