Skip to the main content

Original scientific paper

Modeliranje hrapavosti obrađene površine i optimiranje parametara obrade pri čeonom glodanju

D. Bajić ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
B. Lela ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
D. Živković ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia


Full text: english pdf 1.258 Kb

page 331-334

downloads: 2.360

cite


Abstract

U ovom radu istražen je utjecaj parametara obrade (brzina rezanja, posmak i dubina rezanja) na hrapavost obrađene površine pri čeonom glodanju. Obavljen je niz pokusa u skladu sa planom eksperimenta. U cilju dobivanja matematičkog modela kojim se može predvidjeti hrapavost obrađene površine, eksperimentalni podaci obrađeni su metodologijom regresijske analize i neuronskih mreža. Uspoređeni su dobiveni rezultati i neuronska mreža daje bolji opis promatranog fizikalnog sustava. Primjenom simplex algoritma za optimiranje dobivene su optimalne vrijednosti ispitivanih parametara.

Keywords

čeono glodanje; hrapavost obrađene površine; regresijska analiza; neuronske mreže

Hrčak ID:

26042

URI

https://hrcak.srce.hr/26042

Publication date:

1.10.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 4.181 *