Professional paper
Uloga Vodiča za dobru higijensku praksu i Vodiča za implementaciju HACCP-a u osiguranju zdravstvene ispravnosti hrane u ugostiteljskim objektima
Danica Mikšik
; Institute of Public Health of Požega-Slavonia County Department of Health Ecology
Ariana Penava
; Institute of Public Health of Požega-Slavonia County Department of Health Ecology
Abstract
Opskrba dovoljnim količinama zdravstveno ispravne hrane i pravilna prehrana jedan je od osnovnih temelja zdravlja stanovništva. Hrana mora biti ne samo odgovarajućeg prehrambenog sastava, nego treba biti i zdravstveno ispravna, odnosno ne smije sadržavati štetne biološke, kemijske i fizikalne komponente kao posljedicu neadekvatnih higijenskih uvjeta proizvodnje, prerade i distribucije. Većina ljudi danas je potpuno odvojena od izvora hrane koju dnevno konzumira. Zbog globalizacije tržišta često puta sastojci našeg obroka potječu iz različitih krajeva svijeta, što povećava mogućnost kontaminacije zbog dužine lanca prehrane. Kao odgovor na ove činjenice međunarodne stručne institucije, kao i države samostalno, kontinuirano rade na poboljšanju i jačanju sustava osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane.
Keywords
vodič,HACCP,zdravstveno ispravna hrana,zakon,ugostiteljstvo
Hrčak ID:
297520
URI
Publication date:
7.7.2009.
Visits: 323 *