Skip to the main content

Professional paper

Laktoza intolerancija

Margita Zlatić ; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia


Full text: croatian PDF 84 Kb

versions

page 84-89

downloads: 214

cite


Abstract

Laktoza ili mliječni šećer je disaharid, vrlo važan sastojak mlijeka koji doprinosi energetskoj vrijednosti mlijeka, ali ima i druge uloge u organizmu. Tako laktoza potiče peristaltiku crijeva, uspostavlja blago kiselu reakciju u crijevima čime sprječava rast štetnih bakterija, sudjeluje u sintezi vitamina i iskoristivosti minerala, posebice kalcija. Za metabolizam laktoze bitna je prisutnost i aktivnost enzima laktaze, čija se razina s godinama smanjuje, čak i do te mjere da pojedinci više ne mogu tolerirati laktozu u prehrani. Navedeno se karakterizira simptomima poput dijareje, mučnine i bolova u abdomenu koji su karakteristični za laktoza intoleranciju. Također, potrebno je razlikovati i razdvojiti laktoza intoleranciju od alergije na proteine mlijeka.  Osobe koje pate od laktoza intolerancije još uvijek mogu podnijeti male količine mlijeka bez pojave simptoma, pa nije nužno u potpunosti prestati s konzumacijom ove namirnice.

Keywords

laktoza,intolerancija,smetnje

Hrčak ID:

299072

URI

https://hrcak.srce.hr/299072

Publication date:

7.1.2017.

Visits: 318 *