Veterinary Archives, Vol. 93 No. 1, 2023.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1964
Utjecaj dodatka Agaricus bisporus u hranidbu na profil hlapljivih spojeva arome janjećeg mesa
Željka Cvrtila
; Department of Hygiene, technology and food safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Anita Šporec
; BIOCentar, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski
; Department of Hygiene, technology and food safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mikuš
; Department of Hygiene, technology and food safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Bela Njari
; Ulica grada Mainza 16, Zagreb, Croatia
Mario Bratulić
; Municipality of Sveti Petar u Šumi, Sveti Petar u Šumi, Croatia
Daniel Špoljarić
; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović
; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi hlapljive aromatične spojeve u M. longissimus dorsi janjadi hranjene komercijalnom krmnom smjesom, kojoj je dodavan suhi ili nasjeckani svježi pripravak plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u različitim omjerima. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 30 klaonički obrađenih tupova janjadi podijeljeno u tri skupine. Hlapljivi spojevi određeni su korištenjem mikroekstrakcije u čvrstoj fazi u kombinaciji s plinskom kromatografijom/masenom spektrometrijom. Identificirani spojevi mogu se razvrstati u sljedeće kemijske skupine: aldehidi, esteri, alkoholi, aminokiseline, peptidi, laktoni, ketoni, masne kiseline, složeni organski spojevi, eteri i furani. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo utječu li razlike u identificiranim hlapljivim spojevima između skupina na prihvatljivost janjećeg mesa za potrošače.
Keywords
janjeće meso; pripravak plemenite pečurke Agaricus bisporus; hlapljivi spojevi arome
Hrčak ID:
303107
URI
Publication date:
24.5.2023.
Visits: 684 *