Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.46419/vs.55.1.9

Pojavnost Campylobacter spp. u koži vratova i u svježem pilećem mesu kao vodećeg uzročnika bakterijskog trovanja hranom

Sanja Furmeg ; Croatian Veterinary Institute - Branch Veterinary Institute Križevci, Croatia
Ksenija Markov ; Faculty of Food and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Željko Cvetnić ; Croatian Veterinary Institute - Branch Veterinary Institute Križevci, Croatia
Miroslav Benić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Vesna Jaki Tkalec ; Croatian Veterinary Institute - Branch Veterinary Institute Križevci, Croatia


Full text: croatian pdf 1.318 Kb

page 13-23

downloads: 254

cite


Abstract

Jedan od vodećih mikroorganizama koji uzrokuje bakterijsko trovanje hranom su bakterije roda Campylobacter koje prouzroče kampilobakteriozu, zoonozu koja je od 2005. godine najčešće prijavljivana bolest uzrokovana hranom u Europskoj Uniji te kao takva predstavlja javno-zdravstveni problem. Najprisutnijim izvorom ovog patogena smatra se pileće meso s obzirom da su kampilobakteri uobičajeni komenzali u probavnom sustavu peradi. S obzirom da se nalaze u crijevima peradi, osim prilikom procesa klanja i obrade mesa, velika mogućnost kontaminacije javlja se u kasnijim fazama proizvodnje kao što su: čupanje perja, evisceracija, pranje, pohranjivanje i hlađenje te kontaminacija putem ruku radnika, opreme ili same okoline, a pretpostavlja se da upravo koža peradi predstavlja glavni izvor ovog patogena. U ovom je radu određivan broj bakterija Campylobacter spp. u uzorcima kože vratova tovnih pilića, pilećih prsa bez kože, pilećih krilaca i pilećih bataka ‒ zabataka. Za određivanje broja kolonija korištena je standardna metoda za određivanje broja Campylobacter spp. prema ISO normiranoj metodi HRN EN ISO 10272 – 2:2017.

Keywords

Campylobacter spp.; pileće meso; kože vratova tovnih pilića; kontaminacija; sigurnost hrane

Hrčak ID:

303459

URI

https://hrcak.srce.hr/303459

Publication date:

2.7.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 756 *