Veterinary Archives, Vol. 93 No. 4, 2023.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1755
Prevalencija, antibiotska rezistancija i sposobnost stvaranja biofilma bakterija Enterococcus spp. izoloiranih iz prehrambenih proizvoda u Alžiru
Yacine Titouche
; Laboratory for Analytical Biochemistry and Biotechnology, Mouloud Mammeri University of Tizi Ouzou, Tizi-Ouzou, Algeria
*
Madjid Akkou
; Institute of Veterinary Sciences, Saad Dahleb University, Blida, Algeria
Fawzi Rostane Meklati
; Center for Scientific and Technical Research in Physico-Chemical Analysis (CRAPC), Bou-Ismail, Tipaza, Algeria
Amel Kaced
; Center for Scientific and Technical Research in Physico-Chemical Analysis (CRAPC), Bou-Ismail, Tipaza, Algeria
Mohand Teffane
; Laboratory for Analytical Biochemistry and Biotechnology, Mouloud Mammeri University of Tizi Ouzou, Tizi-Ouzou, Algeria
Abdelmadjid Tahi
; Laboratory for Analytical Biochemistry and Biotechnology, Mouloud Mammeri University of Tizi Ouzou, Tizi-Ouzou, Algeria
Karim Houali
; Laboratory for Analytical Biochemistry and Biotechnology, Mouloud Mammeri University of Tizi Ouzou, Tizi-Ouzou, Algeria
* Corresponding author.
Abstract
Enterokoki su ubikvitarne bakterije u fiziološkoj crijevnoj mikrobioti ljudi i životinja. Mogu se upotrijebiti u prehrambenoj industriji kao starterna ili probiotička kultura, međutim neke su se vrste pojavile kao važni nozokomijalni patogeni povezani s teškim multirezistentnim infekcijama. U ovom je istraživanju ukupno 235 prehrambenih proizvoda analizirano na prisutnost enterokoka. Od navedenog broja, 54 uzorka (22,9 %) bila su kontaminirana te su izolirana 54 soja. Potonji su identificirani masenom spektofotomerijom temeljenoj na MALDI-TOF (engl. Matrix Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight) tehnologiji te je analizirana osjetljivost na sedam molekula antibiotika kako bi se potvrdila sposobnost stvaranja biofilma. Prevladavajuće su vrste bile Enterococcus faecalis (70,4 %), zatim Enterococcus hirae (12,9 %), Enterococcus faecium (11,1 %) i Enterococcus durans (5,5 %). Te su vrste najveću rezistenciju pokazale na tetraciklin (66,7 %) i penicilin G (33,3 %). Šest izolata enterokoka (11,1 %) bilo je rezistentno na najmanje tri porodice antibiotika. Svi su izolirani sojevi bili sposobni stvoriti biofilm i pokazali su aktivnost želatinaze, no samo su četiri soja (7,4 %) bila β-hemolitička. Ovo je istraživanje pokazalo da se enterokoki s ovakvom virulencijom i svojstvima rezistencije na antibiotike mogu širiti putem prehrambenih proizvoda. Potrebna su stoga kontinuirana istraživanja kako bi se procijenili zdravstveni rizici povezani s uzimanjem hrane kontaminirane bakterijama roda Enterococcus spp.
Keywords
enterokoki; prehrambeni proizvod; osjetljivost na antibiotike; stvaranje biofilma; MALDI-TOF MS
Hrčak ID:
308829
URI
Publication date:
15.9.2023.
Visits: 673 *