Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.46419/vs.56.1.1

Oksidacijsko-antioksidacijski procesi i toplinski učinci na oksidativni stres u gmazova

Josip Miljković ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ana Shek Vugrovečki ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Suzana Milinković Tur ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Dražen Đuričić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Sofia Ana Blažević ; Biološki odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Siniša Faraguna ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivona Žura Žaja ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Full text: english pdf 968 Kb

versions

page 145-159

downloads: 0

cite


Abstract

Temperatura je glavni abiotički čimbenik i ima izravan utjecaj na fiziologške procese organizma. Nadalje, temperatura utječe na gotovo sve ostale okolišne čimbenike koji utječu na žive organizme. Predviđa se da će ektotermni organizmi zbog klimatskih promjena biti izloženi velikom riziku zbog njihove ovisnosti o temperaturi okoliša za održavanje tjelesne temperature. Gmazovi su ektotermni kralješnjaci, koji su kao i ostali ektotermni organizmi osjetljivi na temperaturne promjene. Metabolizam, rad mišića i živčanog sustava te reprodukcija ovisni su o tjelesnoj temperaturi gmazova. Za razumijevanje utjecaja temperature na oksidativni stres, nužno je razjasniti mehanizam nastanka reaktivnih kisikovih spojeva (ROS) te kako spriječiti nastanak oksidativnog stresa. U ovom radu opisat će se oksidacijsko-antioksidacijski procesi i oksidativni stres uzrokovan toplinskim učincima u gmazova. U metaboličkim procesima aerobnih organizama, ROS se kontinuirano stvaraju kao nusproizvodi oksidacijsko-redukcijskih reakcija te primarno nisu štetni. Štoviše, ROS su neophodni za brojne fiziološke funkcije, primjerice za proizvodnju energije i procese
imunološkog sustava. Potencijalni štetni učinak reaktivnih kisikovih radikala/spojeva u fiziološkim uvjetima sprječava antioksidativni zaštitni sustav. Oksidativni stres nastaje kada je ravnoteža između oksidacijskog i antioksidativnog sustava poremećena zbog prekomjerne razine ROS-a ili smanjenja antioksidansa. Poznato je da je brzina metabolizma gmazova u korelaciji s temperaturom okoliša, što ih čini fiziološki osjetljivijima na promjene temperature u usporedbi sa sisavcima. No, potrebno je uzeti u obzir da su ektotermni organizmi razvili niz prilagodbi na promjenu temperature, putem fizioloških i bihevioralnih mehanizama te time ublažili nastali oksidativni stres. Međutim, da bi se utvrdio stvarni učinak temperature na oksidativni stres i posljedične promjene životnih obilježja u divljih populacija, potrebna su dodatna istraživanja u područjima ekologije, biogeografije i evolucije.

Keywords

oksidacijsko-antioksidacijski procesi; toplinski učinci; oksidativni stres; gmazovi

Hrčak ID:

316662

URI

https://hrcak.srce.hr/316662

Publication date:

11.6.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *