Skip to the main content

Professional paper

Poučavanje engleskoga kao stranoga jezika (TEFL) kod odraslih polaznika s naglaskom na komunikacijski pristup (CLT)

Sandra Ljubas ; Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu, 22300 Knin *
Marijana Drinovac Topalović ; Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu, 22300 Knin

* Corresponding author.


Full text: english pdf 742 Kb

versions

page 16-25

downloads: 0

cite


Abstract

Poučavanje engleskoga kao stranoga jezika (TEFL) kod odraslih polaznika izazovno je i zahtijeva prilagodbu načina poučavanja. Ovaj rad razmatra učinkovitost komunikacijskoga pristupa poučavanju jezika (CLT) u obrazovanju odraslih. CLT daje prioritet komunikacijskoj kompetenciji, koristeći životna iskustva polaznika i njihove individualne preferencije učenja za razvoj poučavanja usmjerenog na polaznika. Ključna značajka CLT-a je naglasak na autentičnosti i interakciji, motivirajući polaznike da aktivno sudjeluju u učenju jezika kroz aktivnosti temeljene na zadatcima i komunikaciju u stvarnom svijetu. Pristup se temelji na interakcionističkim i sociokulturološkim teorijama, promičući integraciju jezičnih vještina u kulturalno-bogatom kontekstu s ciljem postizanja boljih rezultata u usvajanju jezika.
Analizirajući načela koja su opisali Brown (2007.) i drugi, rad naglašava važnost učenja usmjerenoga na polaznika, gdje nastavnici imaju ulogu facilitatora, omogućujući polaznicima preuzimanje odgovornosti za svoje učenje. Razlozi zbog kojih odrasli uče engleski višestruki su, odnosno služe profesionalnim, obrazovnim, društvenim, kulturnim i osobnim ciljevima razvoja. Ovaj rad sugerira da CLT, s naglaskom na smislenoj interakciji i praktičnoj primjeni jezika, pruža snažan okvir za rješavanje različitih motivacija i potreba odraslih polaznika TEFL-a, što u konačnici dovodi do učinkovitijega usvajanja jezika i većega osjećaja postignuća.

Keywords

komunikacijski pristup poučavanju jezika (CLT), komunikacijska kompetencija, odrasli polaznici, usvajanje engleskoga jezika (ELA), poučavanje usmjereno na polaznika

Hrčak ID:

318652

URI

https://hrcak.srce.hr/318652

Publication date:

30.6.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *