Skip to the main content

Original scientific paper

Ocjena potencijala autohtonih istarskih sorti za proizvodnju vinskih destilata

Urška Kosić ; Poljoprivredni odjel u Poreču, Veleučilište u Rijeci, Poreč, Hrvatska
Patrik Zaborac ; Poljoprivredni odjel u Poreču, Veleučilište u Rijeci, Poreč, Hrvatska
Martina Peršić ; Poljoprivredni odjel u Poreču, Veleučilište u Rijeci, Poreč, Hrvatska *

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 1.992 Kb

page 62-68

downloads: 0

cite


Abstract

Cilj rada bio je evaluirati kemijski sastav i senzorske karakteristike destilata dobivenih od vina autohtonih vinskih sorti istarske regije. Vina koja su se koristila u ovom istraživanju bila su ‘Malvazija istarska’ i ‘Muškat bijeli momjanski’ (Vitis vinifera L.) sa područja Momjana i sorta ‘Duranija’ (Vitis vinifera L.) sa područja Marčenegle. Na moštu, vinu i dobivenim destilatima napravljena je kemijska analiza koja je uključivala analizu šećera, kiseline, pH, alkohola, slobodnog SO2. Senzorsko ocjenjivanje vinskih destilata provedeno je OIV metodom od 100 bodova. Prema rezultatima senzorske analize, vinski destilat sorte ‘Muškat bijeli momjanski’ imao je izrazito visoku senzorsku ocjenu (97,5 bodova), a slijedi ga vinski destilat sorte ‘Malvazije istarske’ (92,5 bodova), te vinski destilat sorte ‘Duranija’ sa (78,75 bodova).

Keywords

vinski destilat; ‘Malvazija istarska’; ‘Muškat bijeli momjanski’; ‘Duranija’

Hrčak ID:

319522

URI

https://hrcak.srce.hr/319522

Publication date:

15.7.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *