Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.33004/reumatizam-70-2-2

BOLESTI PLUĆA U REUMATOIDNOM ARTRITISU – ISKUSTVA TERCIJARNOG CENTRA

Ana Vodanović *
Ivona Božić
Marin Petrić
Petra Šimac
Katarina Borić
Mislav Radić
Dijana Perković

* Corresponding author.


Full text: english pdf 1.164 Kb

page 63-70

downloads: 0

cite


Abstract

Uvod. Reumatoidni artritis (RA) je sustavna autoimuna bolest čija je najčešća izvanzglobna manifestacija zahvaćanje plućnog parenhima i pleure. Najčešća pleuropulmonalna manifestacija RA je intersticijska bolest pluća (engl. interstitial lung disease, skr. ILD). Cilj istraživanja bio je prikazati učestalost i obilježja pleuropulmonalnih očitovanja u bolesnika s reumatoidnim artritisom liječenih u Kliničkom bolničkom centru Split. Ispitanici i metode. U istraživanje su uključeni bolesnici na biološkoj i ciljanoj sintetskoj terapiji antireumaticima koji mijenjaju tijek bolesti (engl. disease- modifying antirheumatic drugs, skr. DMARDs) s dijagnozom RA prema EULAR/ACR klasifikacijskim kriterijima iz 2010. godine. Analizirani su podatci iz arhive medicinske dokumentacije metodom deskriptivne statistike. Rezultati.
Ukupno je analizirano 188 bolesnika s RA-om. Broj bolesnika s pleuropulmonalnim očitovanjima RA bio je 18 (9,6%). Prosječna životna dob bila je 66,5 godina (raspon: 48 – 85), od toga je 13 bilo žena (72,2%). Među oboljelima, šest ispitanika bili su pušači (33,3%), od čega ih je četiri ženskoga spola (66,6%). U dvanaest bolesnika dijagnosticiran je seropozitivni RA (66,6%), od kojih je četvero bilo pušača (33,3%). Bolesnici sa seropozitivnim RA-om i pridruženim pleuropulmonalnim očitovanjima imali su najkraće trajanje bolesti (<10 godina), a bilo ih je petero (83,3%), od čega je četvero bilo pušača (66,6%). Nodularna bolest pluća bila je utvrđena u dvanaest bolesnika (66,6%), a devet ih je imalo seropozitivni RA (75%). Bronhiektazije su nađene u osam bolesnika (44,4%) te zadebljanje pleure u tri bolesnika
(16,6%). U deset bolesnika (55,5%) radiološki je utvrđena ILD, od čega ih je sedam imalo seropozitivni RA (70%). Uzorak uobičajene intersticijske pneumonije (UIP) bio je zastupljen u osam bolesnika (80%), dok je uzorak nespecifične intersticijske pneumonije (NSIP) utvrđen u dva bolesnika (20%). Zaključak. U bolesnika sa seropozitivnim RA-om utvrđena je veća prevalencija nodularne te intersticijske bolesti pluća, nego u seronegativnih bolesnika. Najčešći radiološki utvrđen uzorak ILD-a bio je UIP, što se poklapa s podatcima dostupnim iz literature.

Keywords

artritis, reumatoidni, plućne bolesti, intersticijske

Hrčak ID:

320038

URI

https://hrcak.srce.hr/320038

Publication date:

8.8.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *