Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.11608/sgnj.29.2.8

Skrb za bolesnike s velikim kožnim tumorima glave i vrata

Đurđica Grabovac ; Veleučilište u Bjelovaru Trg Eugena Kvaternika 4, 43 000 Bjelovar, Republika Hrvatska *
Stjepan Grabovac ; Opće bolnica „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar Mihanovićeva 8, 43 000 Bjelovar, Republika Hrvatska
Daliborka Vukmanić ; Veleučilište u Bjelovaru Trg Eugena Kvaternika 4, 43 000 Bjelovar, Republika Hrvatska
Ivan Pokec ; Veleučilište u Bjelovaru Trg Eugena Kvaternika 4, 43 000 Bjelovar, Republika Hrvatska

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 894 Kb

page 138-143

downloads: 0

cite

Full text: english pdf 894 Kb

page 138-143

downloads: 0

cite


Abstract

Uvod: U svakodnevnom radu zdravstveni djelatnici skrbe za populaciju bolesnika koji imaju vidljive kožne tumore u predjelu glave i vrata. Postavlja se pitanje zašto pojedini bolesnici s velikim tumorima kože na skrb zdravstvenih djelatnika dolaze u uznapredovanoj fazi bolesti. Velik je izazov održati dostojanstvo bolesnika kad je narušen njegov fizički izgled. Skrbi za takvog bolesnika treba pristupiti timskim radom.
Cilj: Cilj je istraživanja ispitati koji su razlozi kasnog javljanja bolesnika s velikim tumorima kože glave i vrata na liječenje, kojoj populaciji oni pripadaju te kako senzibilizirati bolesnike i društvo u cjelini o važnosti pravovremenog javljanja u zdravstvenu ustanovu.
Ispitanici i metode: Ispitanici su bili bolesnici s velikim tumorima kože glave i vrata koji su se javili u Ambulantu za tumore kože, odjela Otorinolaringologije Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar u vremenskom razdoblju od 2021. do 2022. godine. Ukupno je bilo 20 bolesnika. Ispitivanje se provelo uvidom u anamnestičke i heteroanamnestičke podatke. Korištenje podataka iz dokumentacije bolesnika odobrilo je Etičko povjerenstvo ustanove.
Rezultati: Uvidom u dobivene podatke evidentno je da se bolesnici mogu kategorizirati u skupinu kompleksnih pacijenata, što znači da je razlog kasnog javljanja bolesnika na liječenje u njihovoj medicinskoj kompleksnosti, socioekonomskim faktorima i duševnim bolestima koje pogoršavaju zdravstveno stanje, te u bolesnikovu ponašanju i osobinama. Socijalna anamneza bolesnika pokazuje da od 20 bolesnika, samo njih 5 živjelo je samo, dok je 15 bolesnika živjelo u svojim primarnim obiteljima ili su bili smješteni u neku od institucija.
Zaključak: Riječ je o kategoriji kompleksnih bolesnika koji često nisu svjesni stanja u kojem se nalaze, što je razlog kasnog javljanja na liječenje. Zajedničko djelovanje medicinske i socijalne skrbi dovodi do uspjeha u liječenju i rehabilitaciji takvih bolesnika.

Keywords

veliki tumori glave i vrata; kompleksan bolesnik; timski rad; skrb za bolesnike

Hrčak ID:

320100

URI

https://hrcak.srce.hr/320100

Publication date:

16.8.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *