Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.14256/JCE.3543.2022

Aspekti prikladnosti trostupanjskog miješanja gotove betonske smjese

Alena Sičáková
Jeonghyun Kim


Full text: croatian pdf 1.949 Kb

page 709-718

downloads: 0

cite

Full text: english pdf 982 Kb

page 709-718

downloads: 0

cite


Abstract

Nekoliko je istraživanja pokazalo da, u usporedbi s uobičajenim metodama miješanja, metode trostupanjskog miješanja (TM) poboljšavaju mehaničku čvrstoću i slijeganje betona, osobito kada se primjenjuje reciklirani betonski agregat. Međutim, većina istraživanja nije se bavila tehnološkim aspektima gotove betonske smjese, uključujući kontinuirano miješanje tijekom isporuke na gradilište. U ovom su istraživanju ispitivana svojstva betona (slijeganje i tlačna čvrstoća) na temelju vremenskog odmaka nakon miješanja metodom TM (tj. odmah, 45 min i 90 min nakon miješanja), a uzorci su ispitani nakon tri godine njegovanja. Rezultati upućuju na neke pozitivne učinke metode TM na gotovu betonsku smjesu i njezine karakteristike pri isporuci na gradilište, točnije manji gubitak konzistencije u usporedbi s uobičajenom metodom miješanja, kao i pozitivan učinak na tlačnu čvrstoću pri primjeni letećeg pepela kao dodatka vezivu u prvoj fazi miješanja betona.

Keywords

beton; reciklirani betonski agregat; trostupanjsko miješanje; vrijeme miješanja; konzistencija; tlačna čvrstoća

Hrčak ID:

321019

URI

https://hrcak.srce.hr/321019

Publication date:

30.9.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *