Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31306/s.66.3.6

Utjecaj buke na zdravstvene djelatnike u jedinicama intenzivnog liječenja

Doris Desić ; studentica KBC Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Iskra Alexandra Nola ; Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Zagreb, Hrvatska *

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 124 Kb

page 247-254

downloads: 0

cite


Abstract

Unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije o ograničavanju buke u bolnicama na prosječnu razinu zvuka koja ne bi trebala prelaziti 35 dB (a najviše 40 dB tijekom noći), mjerenja intenziteta buke u jedinicama intenzivnog liječenja dosežu nerijetko i dvostruko više vrijednosti. Američka agencija za zaštitu okoliša preporučuje dnevnu i noćnu razinu do 45 dB.
Zvukove koji stvaraju buku u jedinicama intenzivnog liječenja čine medicinsko i nemedicinsko osoblje: hodanjem, razgovorima, promjenama položaja predmeta, svakodnevnim medicinskim i nemedicinskim aktivnostima; uz brojne elektroničke uređaje i uređaje za monitoring koji svojim alarmnim sustavom dodatno pridonose ukupnoj buci. Pretjerana buka u radnom okolišu utječe na fluktuiranje pažnje, pad koncentracije zdravstvenih djelatnika te može pojačati simptome povezane sa stresom, a sve to često dovodi i do promjena ponašanja, iritabilnosti i socijalnih problema unutar tima.
U ovom preglednom radu korištena je metoda pretraživanja dostupne literature, a koja je korespondirala s temom i ciljem rada. Prikazan je utjecaj okolišne buke na zdravstvene djelatnike u jedinicama intenzivnog liječenja. Također, prikazane su moguće mjere smanjenja buke u svrhu zaštite navedenih zdravstvenih djelatnika.

Keywords

buka, jedinica intenzivnog liječenja (JIL), pacijenti, zaštita na radu, zdravstveni djelatnici

Hrčak ID:

321101

URI

https://hrcak.srce.hr/321101

Publication date:

2.10.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *