Agriculture, Vol. 30 No. 2, 2024.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.30.2.5
Utjecaj uvođenja biljnih ulja i mikroalgi u hranu kokoši nesilica na profil masnih kiselina u žumanjku jajeta i zdravstvene lipidne indekse
Gordana Kralik
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Zlata Kralik
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Manuela Košević
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Igor Kralik
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Kristina Gvozdanović
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Abstract
Konzumna jaja dobar su izvor hranjivih tvari. Na hranjiva svojstva jaja utječe sastav krmne smjese za kokoši nesilice. Važna komponenta u krmnim smjesama su ulja, koja su osim energetske vrijednosti važna i za apsorpciju vitamina topljivih u mastima. Ulja se razlikuju po sadržaju masnih kiselina, koje imaju značajnu ulogu u metabolizmu i očuvanju zdravlja. Lipidni indeksi, kao što su aterogeni (AI), trombogeni (TI) i indeks omjera hipo-hiperkolesterolemičnih masnih kiselina (HH), koriste se pri procjeni pokazatelja kvalitete lipida u jajima. Ovo istraživanje imalo je za cilj proizvesti jaja obogaćena n-3 PUFA-om, te utvrditi iz kojega hranidbenog tretmana jaja imaju najpovoljniju kvalitetu lipida. U pokusu su korištene tri skupine nesilica (tretmani A, B i C) koje su hranjene smjesama modificiranoga sastava s obzirom na korištena ulja i mikroalge. Smjese su bile uravnotežene na razini 17 % sirovih proteina i 12,10 MJ/kg ME. Proizvedena jaja korištena su za analizu sadržaja masnih kiselina (SFA, MUFA, n-6 PUFA i n-3 PUFA), na temelju čega su izračunati lipidni indeksi. Rezultati istraživanja jaja iz hranidbenih tretmana A, B i C pokazali su da su AI 0,485, 0,476 i 0,453; TI su 0,802, 0,681 i 0,653, a HH indeksi 2,976, 2,983 i 3,068. Aktivnosti Λ5- i Λ6 desaturaza u sintezi n-6 PUFA i n-3 PUFA u jajima razlikovale su se između hranidbenih tretmana. Utvrđen je utjecaj sastava krmnih smjesa u hranidbi kokoši nesilica na kvalitetu lipidnih indeksa, a najpovoljnije zdravstvene lipidne indekse imala su jaja tretmana C.
Keywords
jaja; masne kiseline; AI; TI; HHI
Hrčak ID:
325771
URI
Publication date:
30.12.2024.
Visits: 31 *