Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.31.1.3

Utjecaj inokulacije mikorize na dozrijevanje grožđa i aromatski profil mošta kultivara Graševine (Vitis vinifera L.)

Brankica Svitlica ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Aciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Marko Karoglan ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb
Ana-Marija Jagatić Korenika ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb
Jasenka Ćosić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Aciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Anita Pichler ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 31, 31000 Osijek
Ivana Ivić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 31, 31000 Osijek
Josip Mesić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Tourism and Rural Development in Požega, Vukovarska 17, Požega, Croatia *

* Corresponding author.


Full text: english pdf 416 Kb

page 25-32

downloads: 103

cite


Abstract

Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja utjecaja inokulacije živoga mikoriznog micelija na dozrijevanje grožđa i koncentraciju aromatskih spojeva mošta sorte graševina u vinogorju Kutjevo. Graševina je cijepljena na loznu podlogu Vitis berlandieri x Vitis riparia SO4. Rez je bio mješovit, s jednim reznikom i jednim lucnjem, a opterećenje trsa iznosilo je oko deset pupova. U neposredno područje korijena inokulirano je 20 ml mikorizne suspenzije s oko dvije tisuće propagacijskih jedinica živoga mikoriznog micelija. Različiti klimatski čimbenici tijekom vegetacije utjecali su na dinamiku dozrijevanja i termin berbe. Prvu godinu istraživanja karakterizirali su izrazito kišni uvjeti s prekomjernim oborinama. Tijekom druge godine istraživanja prosječna temperatura zraka u vrijeme dozrijevanja grožđa bila je veća za oko 3 °C u odnosu na prvu godinu, a prosječna količina oborina bila je u optimalnome rasponu. Pokus je proveden u dvama tretmanima s četiri ponavljanja prema shemi slučajnoga bločnog rasporeda. Nije utvrđena statistički opravdana razlika u dinamici dozrijevanja grožđa kao ni u prirodi, ali je u 2015. godini tretman s mikorizom imao veću prosječnu masu grozda. U moštu grožđa ubranoga tijekom berbe 2014. godine mikoriza je utjecala na veću koncentraciju 1-heksanola, a u 2015. na manju koncentraciju nerola.

Keywords

mikoriza; Vitis vinifera L.; aromatski sastav mošta; dozrijevanje grožđa

Hrčak ID:

333120

URI

https://hrcak.srce.hr/333120

Publication date:

23.6.2025.

Article data in other languages: english

Visits: 353 *