Glasilo biljne zaštite, Vol. 25 No. 5, 2025.
Review article
TOPLINSKE METODE FIZIKALNOG SUZBIJANJA KOROVA
Valentina Šoštarčić
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet Zavod za herbologiju
Abstract
Toplinske metode fizikalnog suzbijanja korova temelje se na korištenju različitih oblika energije, poput topline, svjetlosti i zračenja, kao dio integriranog suzbijanja korova. Podizanjem svijesti o negativnim posljedicama kemijski sintetiziranih tvari na okoliš, ali i sve manje dostupnu broju aktivnih tvari na tržištu, fizikalne metode suzbijanja sve se češće primjenjuju u zemljama diljem svijeta. Jedna od prvih poznatih primjena topline (plamen) za suzbijanje korova zabilježena je još 1852. godine u uzgoju šećerne trske u SAD-u, te u proizvodnji pamuka 1940-ih. Uz primjenu plamena, metoda solarizacije razvijena 1970-te smatra se jednom od najstarijih toplinskih metoda fizikalnog suzbijanja korova. Od 1990-ih nadalje razvijene su suvremenije metode poput upotrebe vruće vode, vruće pare i pjene. Krajem 1990-ih i danas sve više se istražuju mogućnosti suzbijanja korova primjenom električne energije, mikrovalnog zračenja i lasera. Prednosti fizikalnog suzbijanja primjenom topline usporedive su s herbicidima, koji imaju neselektivan učinak te ne ostavljaju rezidue, ne izazivaju zanošenje i ne pogoduju razvoju rezistentnost. Fizikalne metode suzbijanja korova mogu se primijeniti u tri roka primjene: prije sjetve, prije nicanja ili nakon nicanja. Vrijeme primjene ovisi o odabranoj metodi, a cilj može biti suzbijanje nadzemne mase korova ili reduciranje banke sjemena korova u tlu. Svaka od tih mjera ima specifičan način primjene i postiže različite temperature na ciljanom području. Cilj je ovoga preglednoga rada prikazati vrste toplinskih metoda fizikalnog suzbijanja korova, objasniti njihove mehanizme djelovanja te navesti prednosti, ograničenja i mogućnosti primjene u suvremenoj poljoprivredi.
Keywords
integrirano suzbijanje korova; plamen; vruća voda; solarizacija
Hrčak ID:
336734
URI
Publication date:
24.10.2025.
Visits: 72 *