Original scientific paper
Utjecaj znanstvenog istraživanja na glazbenu misao 19. stoljeća: djelo Richarda Wallascheka
Amy Graziano
; School of Music, Chapman University, Orange, CA, U.S.A.
Julene K. Johnson
; Department of Neurology, Memory and Aging Center, University of California, San Francisco, CA, U.S.A.
Abstract
Znanstveno proučavanje glazbe cvalo je u drugoj polovici 19. stoljeća, osobito u Njemačkoj i Austriji. Istraživači poput Hermanna von Helmholtza i Carla Stumpfa ispitivali su fiziološke i psihološke temelje glazbe, ali nisu se usredotočili na glazbene teme višega reda. Tek su se u ranom 20. stoljeću znanstvene metode primijenile na istraživanje široko zahvaćenih glazbenih tema kao što su glazbeni stil ili kompozicijske tehnike. Međutim, jedan od znanstvenika u kasnome 19. stoljeću, Richard Wallaschek, prihvatio se glazbenih tema sa znanstvenog gledišta. Wallaschek je upotrijebio empirijske metode da bi razvio dvije teorije, jednu o glazbenoj percepciji i drugu o glazbenoj izražajnosti. Svoju teoriju o glazbenoj percepciji upotrijebio je za karakteriziranje glazbenog stila, teme važne za novu disciplinu muzikologiju. Dokazivao je da glazba u klasicističkom stilu zahtijeva proces duhovnog predstavljanja koji se usredotočuje na pojedinačne glazbene elemente, dok romantički glazbeni stil zahtijeva duhovno predstavljanje koje se usredotočuje na holističku, globalnu strukturu glazbe. Wallaschekova teorija glazbene izražajnosti pomogla je u formuliranju njegove kritike programne glazbe. Dokazivao je da je glazba izražavanje emocija, dok je program izražaj intelektualne misli. Prema Wallaschekovu gledištu, emocionalno i intelektualno izražavanje odvojeni su mozgovni procesi koji se ne mogu kombinirati, pa je stoga nemoguće istodobno percipirati i glazbu i program. Wallaschekovo usredotočenje na glazbene teme višega reda učinilo ga je jedinstvenim među znanstvenicima koji su rabili znanstvene metode u istraživanju glazbe u kasnom 19. stoljeću.
Keywords
Hrčak ID:
32760
URI
Publication date:
15.6.2006.
Visits: 2.686 *