Skip to the main content

Review article

UVOĐENJE I PRIMJENA MEĐUNARODNOG STANDARDA HACCP NA PRIMJERU SUBJEKATA U POSLOVANJU S HRANOM

Maja Pešić


Full text: english pdf 140 Kb

page 132-147

downloads: 1.184

cite


Abstract

Velike demografske promjene u društvu i globalizacija tržišta za sobom donose dodatne promjene u našim prehrambenim navikama. Čitav niz javno zdravstvenih mjera sve više dobiva na važnosti, pri čemu treba naglasiti mjere ekološkog nadzora različitih medija okoliša, od kojih je hrana neizostavljiv segment. Glavni je cilj prehrambenih industrija proizvesti, preraditi i distribuirati hranu zajedničkim naporima svih strana koje sudjeluju u lancu hrane, a koja će ujedno udovoljiti zahtjevima zdravstvene ispravnosti iste. Implementacijom ISO i HACCP normi se uspostavlja proces kontinuiranog i dokumentiranog nadzora u sustavu upravljanja sigurnosti hrane. Najdjelotvorniji sustavi sigurnosti hrane uspostavljaju se, provode i moderniziraju u okviru strukturiranog sustava upravljanja, te se ugrađuju u ukupne upravljačke aktivnosti proizvodne organizacije. U radu se opisuje postupak verifikacije HACCP sustava. Nadalje, analitički izvještaji prikazani u radu su pojedinačni slučajevi uvođenja i primjene međunarodnog standarda HACCP na primjeru subjekata u poslovanju sa hranom, kao i rezultata postignutih uspostavom istog. U završnom dijelu rada autorica temeljem dobivenih rezultata istraživanja donosi zaključke o potrebi usklađivanja standarda radi zadovoljavanja zakonskih obveza kao i normativa Europske Unije.

Keywords

međunarodni standardi; sigurnost hrane; HACCP sustav; kvaliteta

Hrčak ID:

38216

URI

https://hrcak.srce.hr/38216

Publication date:

15.6.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.866 *