Review article
INTACT PROTEIN ABSORPTION BY THE FISH GUT. 2. APPLICATION POTENTIAL AND LIMITATIONS
Zlatica Teskeredžić
; dr. sc. Institut Ruđer Bošković, Zavod za istraživanje mora i okoliša, Laboratorij za istraživanje i razvoj akvakulture, Bijenička 54, Zagreb, Hrvatska
Emin Teskeredžić
; dr. sc., Institut Ruđer Bošković, Zavod za istraživanje mora i okoliša, Laboratorij za istraživanje i razvoj akvakulture, Bijenička 54, Zagreb, Hrvatska
Ewen McLean
; Aalborg University, Department of Civil Engineering, Biotechnology Laboratory, Aquaculture division, Sohngaardsholmsvej 57, DK-9000 Aalborg, Denmark
R. Ash
; University of Bradford, Department of Biomedical sciences, Richmond road, Bradford, West Yorkshire, BD7 1 DP, UK
Abstract
Jedna od glavnih uloga probavnoga trakta u riba jest izlučivanje antigenskih tvari. No, brojni dokazi upucuju na to da je, opčenito uzevši, probavni trakt kralježnjaka prirodno propustan za makromolekule unesene u organizam hranom. Na osnovi toga predloženo je da bi se prirođena propusnost probavnoga trakta mogla iskoristiti za unošenje proizvedenih peptida i proteina u organizam hranom. Ovaj rad daje pregled rezultata istraživanja dobivenih metodama koje su korištene radi utjecaja na reprodukciju i rast uzgajanih riba unošenjem tvari oralno. Razmatrana je moguća primjena apsorpcije makromolekula u organizam sto se tiće bolesti i održavanja zdravlja uzgajanih riba. Osim toga, ukratko su ispitana ogranićenja koja se postavljaju glede komercijalne promjene ovoga procesa.
Keywords
immunostimulansi; peptidni antibiotici; LHRH; GnRH; hormon rasta
Hrčak ID:
39426
URI
Publication date:
1.10.1998.
Visits: 1.677 *