Skip to the main content

Review article

INTACT PROTEIN ABSORPTION BY THE FISH GUT. 2. APPLICATION POTENTIAL AND LIMITATIONS

Zlatica Teskeredžić ; dr. sc. Institut Ruđer Bošković, Zavod za istraživanje mora i okoliša, Laboratorij za istraživanje i razvoj akvakulture, Bijenička 54, Zagreb, Hrvatska
Emin Teskeredžić ; dr. sc., Institut Ruđer Bošković, Zavod za istraživanje mora i okoliša, Laboratorij za istraživanje i razvoj akvakulture, Bijenička 54, Zagreb, Hrvatska
Ewen McLean ; Aalborg University, Department of Civil Engineering, Biotechnology Laboratory, Aquaculture division, Sohngaardsholmsvej 57, DK-9000 Aalborg, Denmark
R. Ash ; University of Bradford, Department of Biomedical sciences, Richmond road, Bradford, West Yorkshire, BD7 1 DP, UK


Full text: english pdf 6.031 Kb

page 91-100

downloads: 757

cite


Abstract

Jedna od glavnih uloga probavnoga trakta u riba jest izlučivanje antigenskih tvari. No, brojni dokazi upucuju na to da je, opčenito uzevši, probavni trakt kralježnjaka prirodno propustan za makromolekule unesene u organizam hranom. Na osnovi toga predloženo je da bi se prirođena propusnost probavnoga trakta mogla iskoristiti za unošenje proizvedenih peptida i proteina u organizam hranom. Ovaj rad daje pregled rezultata istraživanja dobivenih metodama koje su korištene radi utjecaja na reprodukciju i rast uzgajanih riba unošenjem tvari oralno. Razmatrana je moguća primjena apsorpcije makromolekula u organizam sto se tiće bolesti i održavanja zdravlja uzgajanih riba. Osim toga, ukratko su ispitana ogranićenja koja se postavljaju glede komercijalne promjene ovoga procesa.

Keywords

immunostimulansi; peptidni antibiotici; LHRH; GnRH; hormon rasta

Hrčak ID:

39426

URI

https://hrcak.srce.hr/39426

Publication date:

1.10.1998.

Article data in other languages: english

Visits: 1.677 *