Short communication, Note
Analiza ishrane zelene želve, Chelonia mydas, iz Jadranskog mora
Bojan Lazar
; Department of Zoology, Croatian Natural History Museum, Demetrova 1, HR–10000 Zagreb, Croatia
Ante Žuljević
; Laboratory for Benthos, Institute of Oceanography and Fisheries, Šetalište Ivana Meštrovi}a 63, HR-21000 Split, Croatia
Draško Holcer
; Blue World Institute of Marine Research and Conservation, Kaštel 24, HR-51551 Veli Lošinj, Croatia
Abstract
Zelena želva (Chelonia mydas) je specijalist u ishrani, sa snažnom tendencijom neritičkih stadija prema herbivornosti. Zbog potpunog nedostatka podataka o ekologije ishrane ove vrste u Sredozemlju, proveli smo analizu sadržaja probavila jedne zelene želve zakrivljene dužine karapaksa 40 cm, na|ene uginule u istočnom Jadranu (Hrvatska) u prosincu 2001. Dominantan plijen predstavljao je pridneni mnogočetinaš Chaetopterus variopedatus (69.8%), dok su morske cvjetnice (Cymodocea nodosa) i alge sačinjavale 11.1% ukupne mokre mase sadržaja probavila. Sastav vrsta i njihova vertikalna raspodjela pokazali su da je kornjača bila u post-pelagičkoj razvojnoj fazi, hraneći se u plitkim obalnim vodama. Rezultati su raspravljeni u svjetlu novih nalaza juvenilnih primjeraka C. mydas u Albaniji i Grčkoj, što ukazuje na postojanje jonsko-jadranskog razvojnog puta zelenih želvi iz reproduktivnih staništa u istočnom Sredozemlju.
Keywords
morske kornjače; Chelonia mydas; ishrana; razvoj; Jadransko more; Sredozemlje
Hrčak ID:
54344
URI
Publication date:
30.6.2010.
Visits: 3.050 *