Skip to the main content

Review article

Zglobna hrskavica

Luka Ðudarić ; Department of anatomy, Faculty of medicine, University of Rijeka, Croatia


Full text: croatian pdf 1.429 Kb

page 59-66

downloads: 4.673

cite


Abstract

Hrskavično tkivo je posebna vrsta potpornog tkiva zbog optimalnih biomehaničkih
svojstava koja su rezultat specifične biokemijske strukture međustanične tvari. Tri vrste hrskavice
– hijalina, fibrozna i elastična – razlikuju se u građi međustanične tvari i zbog toga u fizikalnim
svojstvima. Elastičnosti i čvrstoći zglobne hrskavice, odnosno mogućnosti znatne reverzibilne
mehaničke deformacije, značajno pridonose kolagena vlakanca, lučno raspoređena u
svim njezinim slojevima. Hrskavica je avaskularna i nema osjetnu inervaciju. Prehrana zglobne
hrskavice i posljedično njezina vitalnost direktno ovise o djelovanju biomehaničkih sila koje
osiguravaju difuziju hranjivih tvari u hrskavicu iz sinovijalne tekućine. Zbog potonjih činjenica u
početnim stadijima degeneracije hrskavice izostaju simptomi upale i bol. Progresijom degenerativnih
promjena svakodnevno biomehaničko opterećenje na kritično stanjenu hrskavicu dovodi
do njenog nestajanja, što u konačnici ima za posljedicu disfunkciju zgloba kakva je u
osteoartritisu.

Keywords

elastična hrskavica; fibrozna hrskavica; hijalina hrskavica; zglobna hrskavica

Hrčak ID:

66090

URI

https://hrcak.srce.hr/66090

Publication date:

7.3.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 7.219 *