Kratko priopćenje
https://doi.org/10.2478/10004-1254-64-2013-2250
Utjecaj sastava mješavine duhana na formiranje ugljikova monoksida u glavnoj struji cigaretnog dima
Nermina Djulančić
orcid.org/0000-0002-7109-6551
; University of Sarajevo, Faculty of Agriculture and Food Science, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Vesna Radojičić
orcid.org/0000-0002-5755-3832
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Belgrade - Zemun, Republic of Serbia
Marija Srbinovska
orcid.org/0000-0002-6419-4401
; University St. Kliment Ohridski – Bitola, Scientifi c Tobacco Institute – Prilep, Macedonia
Sažetak
Cilj rada bio je ispitivanje utjecaja triju osnovnih tipova duhana (virdžinijski, sušen u sušarama, eng. flue cured – FC; berlej, sušen na zraku, eng. air cured – AC i duhan sušen na suncu, eng. sun cured – SC) i dvaju materijala na bazi duhana (rekonstituirani duhan, eng. reconstituted tobacco, RT i ekspandirano duhansko rebro) na formiranje ugljikova monoksida (CO) u plinskoj fazi glavne struje cigaretnog dima. Rezultati istraživanja pokazali su da je tip duhana utjecao na količinu formiranog CO u plinskoj fazi cigaretnog dima. Količine duhana u mješavinama M1, M2 i M3, kao i uvođenje ekspandiranog duhanskog rebra, utjecale su na formirani sadržaj CO. Ustanovljen je značajniji utjecaj tipa duhana na produkciju CO u odnosu na količine duhana u mješavinama. Nije utvrđena statistički značajna povezanost između prosječnog sadržaja CO i kemijskog sastava mješavina. Ustanovljen je utjecaj otpora na uvlačenje na produkciju CO. Optimalnu zastupljenost tipa i količine duhana u cilju formiranja manjeg sadržaja CO u plinskoj fazi dima imala je mješavina M2. Rezultati istraživanja veoma su važni s obzirom na to da je izbor prikladne mješavine prvi korak u proizvodnji cigareta sa smanjenom produkcijom štetnih elemenata dima.
Ključne riječi
AC duhan; ekspandirano duhansko rebro; FC duhan; plinska faza duhanskog dima; rekonstituirani duhan (RT); SC duhan; ugljikov monoksid (CO)
Hrčak ID:
98690
URI
Datum izdavanja:
20.3.2013.
Posjeta: 3.301 *