Pregledni rad
Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci
Predrag Haramija
orcid.org/0000-0002-1675-4996
; Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Zagreb, Hrvatska
Emil Heršak
orcid.org/0000-0002-9536-2746
; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Đuro Njavro
; Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Istražujući mogućnosti proizvodnje hrane u svijetu i Republici Hrvatskoj, autori se usmjeruju na stanje temeljnoga resursa za proizvodnju hrane – obradiva tla. Dobivene podatke potom uspoređuju s demografskim pokazateljima. Dolazi se do spoznaje da će, iako je dosad proizvodnja hrane uspješno pratila porast stanovništva, ne promijeni li se ponašanje ljudi, u skoroj budućnosti glad postati sve raširenija. Naime, obradiva tla u svijetu sve je manje i bez značajnoga iskoraka znanosti te zaštite obradiva tla od devastacije, ne može se očekivati porast proizvodnje hrane. Najavljivano iscrpljivanje naftnih izvora (a nafta je temelj moderne poljoprivrede) također otežava situaciju. Neke od posljedica već su vidljive, poput porasta cijena hrane i fenomena grabeži za zemljom. Njima su najviše pogođeni najsiromašniji. To je sve važnije ekonomsko i etičko pitanje. U članku se autori osvrću i na teoriju T. R. Malthusa te završno pokušavaju ukazati na moralno ispravne odgovore.
Ključne riječi
stanovništvo; proizvodnja hrane; obradive površine; Malthusova teorija
Hrčak ID:
110528
URI
Datum izdavanja:
13.11.2013.
Posjeta: 3.418 *