Veterinarski arhiv, Vol. 85 No. 3, 2015.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj hrane obogaćene gljivom Agaricus bisporus na zdravlje i proizvodnost tovnih pilića.
Daniel Špoljarić
orcid.org/0000-0001-7506-869X
; Deparment of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Siniša Srečec
; Križevci College of Agriculture, Križevci, Croatia
Mirjana Mariana Kardum Paro
; University Hospital Merkur, Zagreb, Croatia
Maja Jelena Čop
; Forensic Science Centre ‘‘Ivan Vučetić’’, Ministry of Interior, Zagreb, Croatia
Gordan Mršić
; Forensic Science Centre ‘‘Ivan Vučetić’’, Ministry of Interior, Zagreb, Croatia
Borka Šimpraga
; Poultry Centre of Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Marijana Sokolović
; Poultry Centre of Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Josip Crnjac
; University Department for Forensic Sciences, University of Split, Split, Croatia
Katarina Špiranec
; Deparment of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović
; Deparment of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Crijevne zarazne bolesti najčešći su uzrok gubitka u intenzivnoj proizvodnji peradi. Mogući rizik za ljudsko zdravlje zbog uporabe i/ili zlouporabe antibiotika u hrani za životinje namijenjenih prehrani ljudi, doveo je do intenzivnog traženja alternativnih strategija u kontroli i prevenciji gubitaka u peradarstvu. Cilj ovog istraživanja bio je usporediti bakterijsku valjanost standardne hrane za perad s onima s dodatkom gljive Agaricus bisporus. Nadalje, promatrali smo učinak Agaricus bisporus na brojnost bakterija Escherichia coli, Salmonella spp., Enterobacteriaceae i Lactobacillus spp. iz rektalnih obrisaka tovnih pilića. Istraživanje je provedeno na devedeset tovnih pilića nasumično podijeljenih u tri skupine: kontrolnu skupinu hranjenu standardnom hranom za tovne piliće i dvije skupine hranjene standardnom hranom uz dodatak Agaricus bisporus (10 g/kg ili 20 g/kg). Rezultati ovog istraživanja pokazali su mikrobiološku prikladnost hrane obogaćene gljivama koja ujedno ima blagotvorni učinak na proizvodnju i zdravlje životinja. Razlike u tjelesnoj masi tovnih pilića nisu bile statistički značajne između tri pokusne skupine i veći postotak životinja koje su imale proljev (ADS-average diarrhea severity) zabilježen je kod kontrolne skupine (0,34), dok su dvije tretirane skupine imale znatno niži ADS (0 ili 0,08). Dodatkom Agaricus bisporus u koncentraciji od 20 g/kg spušten je ukupan broj bakterija Escherichia coli i enterobakterija u rektalnim obriscima i znatno povećan broj Lactobacillus spp.
Ključne riječi
tovni pilići; Agaricus bisporus; hranidba
Hrčak ID:
141037
URI
Datum izdavanja:
26.6.2015.
Posjeta: 2.055 *