Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

ZAKONODAVSTVO U PODRUČJU SIGURNOSTI HRANE

Mateja Novaković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Dolenčić Špehar ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Havranek ; Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Donje Svetice 38/V, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 276 Kb

str. 91-100

preuzimanja: 1.403

citiraj


Sažetak

Područje sigurnosti hrane prati sve faze proizvodnog procesa u svrhu osiguranja visoke razine sigurnosti proizvedene hrane i zaštite potrošača primjenjujući veći broj zakonskih regulativa. Zakonodavstvo je značajan dio područja sigurnosti hrane, obuhvaća cjelokupan proizvodni lanac „od polja do stola“ što znači da obuhvaća farme na kojoj se životinje uzgajaju, proizvodnju i preradu hrane, skladištenje te distribuciju gotovog proizvoda do krajnjeg potrošača.
Jedna od zadaća Republike Hrvatske u procesu pridruživanja Europskoj uniji bila je prilagoditi i(ili) izmijeniti veći broj zakona i propisa te tako omogućiti otvaranje europskog tržišta. Stoga je u radu dan prikaz nacionalnog zakonodavstva i zakonodavstva Europske unije u području sigurnosti hrane.

Ključne riječi

sigurnost hrane; zakonodavstvo; Europska unija

Hrčak ID:

148320

URI

https://hrcak.srce.hr/148320

Datum izdavanja:

22.10.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.859 *