Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj načina filtriranja na organoleptička svojstva vina

Stjepan Sito ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Branimir Horvatiček
Nikola Bilandžija ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Ana Devrnja ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Nikolin Obad


Puni tekst: hrvatski pdf 142 Kb

str. 64-69

preuzimanja: 369

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 142 Kb

str. 69-69

preuzimanja: 2.688

citiraj


Sažetak

Optimalan izbor filtera značajno utječe na zadržavanje određenih svojstava vina, a posebno kod aromatičnih vina. Tijekom istraživanja primijenjeni su pločasti filteri proizvođača “Seitz” različitih stupnjeva filtracije; K300, K200, K100. Korištene filter ploče su dimenzija 20x20 cm. Za filtriranje su korištena sljedeća vina; traminac i mješavina crnih vina (pinot crni, frankovka, zweigelt). Vina su proizvedena 2011. godine. Nakon filtracije spomenutih vina različitim filter pločama obavljeno je organoleptičko ocjenjivanje vina.

Ključne riječi

filter; vino; organoletpička svojstva

Hrčak ID:

162991

URI

https://hrcak.srce.hr/162991

Datum izdavanja:

22.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.225 *