Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Morfološka različitost četiri fenotipa Buže (Olea europaea L.) na lokaciji Bale u Istri

Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Željko Lanča ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Zoran Šindrak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 72 Kb

str. 14-19

preuzimanja: 1.274

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 72 Kb

str. 19-19

preuzimanja: 254

citiraj


Sažetak

Buža je lokalni naziv za veći broj morfološki različitih fenotipova masline (Olea europaea L.) u Istri. Taj se naziv najčešće susreće na području južne Istre (današnje općina Bale i Vodnjan), a nešto manje i na području sjeverne Istre (Bujština). Istraživanjima su obuhvaćena četiri fenotipa (Buža vodnjanska ženska, Buža vodnjanska muška, Buža puntoža, Buža minuda) s područja općine Bale. Komparativno istraživanje morfoloških svojstava koštica, plodova i lišća, utvrdilo je značajne razlike među svim istraživanim fenotipovima. Buža vodnjanska ženska ima najveći plod, a najsitniji Buža minuda (‘Buža sitnog ploda’). Buža puntoža (‘Buža s pupčićem’) ima najvišu vrijednost omjera između dužine i širine ploda. Buža vodnjanska muška ima najnižu vrijednost omjera dužine i širine koštice.

Ključne riječi

Buža; sorte i fenotipovi masline; morfološka svojstva ploda; lista i koštice masline

Hrčak ID:

163385

URI

https://hrcak.srce.hr/163385

Datum izdavanja:

26.2.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.408 *