Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17559/TV-20170406124003
Energetska vrijednost poljoprivrednih ostataka pira (Triticum spelta L.) − zaboravljene kulture
Darko Kiš
orcid.org/0000-0002-9948-2040
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Ul. V. Preloga 1, 31000, Osijek, Croatia
Nives Jovičić
orcid.org/0000-0003-2368-919X
; University of Applied Sciences Velika Gorica, Zagrebačka cesta 5, 10410 Velika Gorica, Croatia
Ana Matin
orcid.org/0000-0002-9949-0278
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000, Zagreb, Croatia
Sanja Kalambura
orcid.org/0000-0002-4337-4892
; University of Applied Sciences Velika Gorica, Zagrebačka cesta 5, 10410 Velika Gorica, Croatia
Sonja Vila
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Ul. V. Preloga 1, 31000, Osijek, Croatia
Sunčica Guberac
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Ul. V. Preloga 1, 31000, Osijek, Croatia
Sažetak
Pir, krupnik ili dinkel (Lat. Triticum spelta) jedna je od najstarijih žitarica, a potječe iz Azije. Od brončanog doba do srednjeg vijeka u Europi je bio vrlo važna žitarica. Nakon upotrebe zrna u prehrambene svrhe ostaje biomasa pira kao nusproizvod odnosno otpad. Rastuće cijene fosilnih goriva i sve veće zabrinutosti oko klimatskih promjena stvaraju sve veću potražnju za novim izvorima sirovine za održivu proizvodnju topline. U posljednjih nekoliko godina istraživanja su pokazala pozitivne učinke uporabe poljoprivrednih ostataka za proizvodnju energije. Zrno pira prerađuje se u različite svrhe, dok pljeve, pljevice te stabljika zaostaju kao nusproizvod odnosno ostatak u proizvodnji. Stoga je značajno provesti istraživanje kako bi se utvrdila energetska (goriva) svojstva pljeve i pljevice te stabljike pira. U radu su obuhvaćene dvije sorte pira BcVigor i Ostro. Nakon prikupljenih i homogeniziranih uzoraka za svaku sortu određene su gornje i donje ogrjevne vrijednosti (Hg i Hd). Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazali su da su pljeve i pljevice te stabljika pira, kao ostatak nakon upotrebe zrna u prehrambene svrhe, vrlo kvalitetna sirovina za proizvodnju energije zbog svoje visoke ogrjevne vrijednosti: gornja ogrijevna vrijednost stabljike sorte BcVigor iznosi 17.367 MJ/kg, a stabljike sorte Ostro 17.224 MJ/kg dok gornja ogrijevna vrijednost pljeve i pljevice sorte Ostro iznosi16.402 MJ/kg, a sorte BcVigor 16.650 MJ/kg.
Ključne riječi
biomasa; energija; pir; zaštita okoliša
Hrčak ID:
186078
URI
Datum izdavanja:
2.9.2017.
Posjeta: 3.107 *