Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3069
Konzervirana morska riba na srpskome tržištu: razine cinka, bakra i željeza i njihov doprinos dnevnom unosu ovih esencijalnih metala
Aleksandar R. Popović
; Faculty of Chemistry, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Dubravka J. Relić
; Faculty of Chemistry, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Danijela V. Vranić
; Institute of Meat Hygiene and Technology, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Jelena A. Babić-Milijašević
; Institute of Meat Hygiene and Technology, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Lato L. Pezo
; Institute of General and Physical Chemistry, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Jasna M. Đinović-Stojanović
; Institute of Meat Hygiene and Technology, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi razinu cinka, bakra i željeza u trima vrstama ribljih konzervi sa srpskoga tržišta kako bi se ustanovilo zadovoljavaju li zahtjeve za preporučenim dnevnim unosom, ili pak prekoračuju sigurnosne granice. Sadržaj esencijalnih elemenata utvrđen je u ukupno 207 uzoraka konzerve tune, sardine i skuše primjenom masene spektrometrije s induktivno spregnutom plazmom (ICP-MS) nakon kisele digestije uzoraka. Najveći sadržaj cinka (15,1 mg kg-1) utvrđen je u sardini u ulju, bakra (1,37 mg kg-1) u sardini u umaku od rajčice, a željeza (18,98 mg kg-1) u skuši u umaku od rajčice. Dobiveni rezultati su u opsegu vrijednosti za analizirane elemente koje je objavilo nekoliko nacionalnih baza podataka o hrani, kao i u opsegu dostupnih literaturnih podataka, s nekoliko iznimaka. Rezultati istraživanja izdvajaju sardinu u konzervi kao najbogatiji izvor proučavanih esencijalnih elementa. Procijenjeni dnevni unos (EDI) bio je između 0,14 % i 0,72 % preporučenih dnevnih unosa cinka, bakra i željeza. Iako sardina u konzervi, u odnosu na tunu i skušu, doprinosi oko 1,5 puta više preporučenom dnevnom unosu (RDI) esencijalnih elemenata, konzervirana morska riba ne može se smatrati značajnim izvorom cinka, bakra i željeza u prehrani srpskoga stanovništva.
Ključne riječi
esencijalni elementi; ICP-MS; lokalno tržište; preporučeni dnevni unos (RDA); procjena dnevnog unosa (EDI); riblji proizvodi
Hrčak ID:
196027
URI
Datum izdavanja:
20.3.2018.
Posjeta: 1.811 *