Izvorni znanstveni članak
Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu "krava-tele"
Mladen Knežević
Goran Perčulija
Krešimir Bošnjak
Marina Vranić
Josip Leto
Hrvoje Kutnjak
Sažetak
Jabučna komina kao nusproizvod u preradi jabuka za proizvodnju sokova, jabučnog vina, rakije ili octa, predstavlja krmivo koje bi moglo poslužiti u hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava-tele". Prema nekim podacima u literaturi s jabučnom kominom može se zamijeniti do 1/3 obroka za preživače naročito u hranidbi goveda u porastu i/ili krava mesnih/kombiniranih pasmina držanih u sustavu "krava-tele". Kao krmivo s visokim sadržajem metaboličke energije (ME), niskim sadržajem proteina i srednjom količinom vlakana jabučna komina je na razini lošeg energetskog koncentrata ili osrednjeg sijena.
Cilj pokusa bio je utvrditi dnevnu konzumaciju jabučne komine u ad libitum hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava-tele", te mogućnost povećanja konzumacije dodatkom arome citrus-komorača. Pokus je trajao 30 dana i postavljen je po latinskom kvadratu kao povratni pokus s dva tretmana, s dvije skupine krava u pokusu i dva razdoblja u trajanju po 15 dana (5 dana pretpokusno razdoblje i 10 dana pokusno razdoblje).
Rezultati pokusa pokazuju da ne postoji statistički opravdana razlika u konzumaciji svježe jabučne komine bez arome i s aromom (27,5 kg odnosno 26,9 kg dnevno po kravi), kao ni u konzumaciji suhe tvari (4,84 odnosno 4,61 kg) (P>0,05). Primjena arome citrus-komorača povoljno je utjecala na smanjenje varijabilnosti dnevne konzumacije.
Ključne riječi
jabučna komina; aroma citrus-komorača; konzumacija; hranidba u suhostaju; Charolais goveda
Hrčak ID:
1969
URI
Datum izdavanja:
6.10.2005.
Posjeta: 1.890 *