Veterinarska stanica, Vol. 51 No. 2, 2020.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.46419/vs.51.2.4
Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom
Nina Vukušić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Enterokoki imaju važnu ulogu u fermentaciji hrane te često pokazuju probiotička svojstva. U ovom radu istražen je njihov antimikrobni učinak in vitro prema referentnim sojevima i sojevima izoliranih iz hrane bakterija Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Listeria innocua, Yersinia enterocolitica i Salmonella Typhimurium. Korištena je agar difuzijska metoda, a nadtalozi neutralizirani i tretirani proteazom. Enterococcus faecalis EF-101 je pokazao snažno inhibicijsko djelovanje prema svim sojevima bakterije roda Listeria, kao i soja Y. enterocolitica O:3. Karakterizacijom inhibitora ustvrđeno je da se radi o tvari proteinske strukture, moguće bakteriocina enterocina čija je aktivnost bila 1280 AU/mL. Potrebna su daljnja istraživanja radi potencijalne primjene enterocina kao prirodnog konzervansa u očuvanju održivosti i povećanja mikrobiološke sigurnosti hrane.
Ključne riječi
enterocin; patogene bakterije; hrana životinjskog podrijetla
Hrčak ID:
236168
URI
Datum izdavanja:
25.3.2020.
Posjeta: 1.765 *