Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31820/f.32.2.8

PAMĆENJE JELA I POSUĐA. HRVATSKE KULINARSKE NARACIJE IDENTITETA.

Krystyna Pieniążek-Marković orcid id orcid.org/0000-0002-5005-6374 ; Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu


Puni tekst: engleski pdf 519 Kb

str. 117-136

preuzimanja: 567

citiraj


Sažetak

U ovome je radu riječ o upotrebi prehrambenog koda (jela i predmeta koji su neophodni za njihovu pripremu) s ciljem oblikovanja i utvrđivanja hrvatskog kulturnog pamćenja, prije svega pamćenja o pripadanju mediteranskome krugu. Predmet analize su tekstovi Veljka Barbierija sabrani u četiri sveska pod zajedničkim, znakovitim naslovom Kuharski kanconijer. Gurmanska sjećanja Mediterana. Kulinarski eseji – u kojima je osim enciklopedijskog znanja, pozivanja na povijesne i književne izvore ili osobne uspomene prisutna i književna fikcija – upisuju se u hrvatski identitetski diskurs (kolektivni i individualni), osnažuju kolektivni identitet (nacionalni i nadnacionalni, georegionalni) i oblikuju kulturno pamćenje. Nositelji su pamćenja u istraživanim naracijama jela i posuđe, a njihovo pamćenje obuhvaća najstariju povijest prostora na kojem se odigravaju ispričane priče (uključujući mitove) i gdje se jedu s njima povezana jela. Nositelji pamćenja, koji su hrana i posuđe, kao i mediji pamćenja, koji su Barbierijeve kulinarske naracije (eseji), slično drugim nositeljima (medijima) pamćenja nisu neutralan prijenosnik sadržaja nego čimbenik koji konstruira predodžbe o njima.

Ključne riječi

kulturno pamćenje, kulinarstvo, identitet, Sredozemlje, Veljko BarbieriTranslate

Hrčak ID:

249064

URI

https://hrcak.srce.hr/249064

Datum izdavanja:

30.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.828 *