Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0922

Učinak ricinoleične kiseline iz ricinusova ulja na proizvodna svojstva i hemato-biokemijski profil krava pasmine Kankrej u laktaciji

Mahesh M. Pawar orcid id orcid.org/0000-0002-0797-3580 ; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Sardarkrushinagar Dantiwada Agricultural University, Sardarkrushinagar, Gujarat, India
Pratikkumar C. Joshi ; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Sardarkrushinagar Dantiwada Agricultural University, Sardarkrushinagar, Gujarat, India
Yogesh M. Gami ; Livestock Research Station, Sardarkrushinagar Dantiwada Agricultural University, Sardarkrushinagar, Gujarat, India
Shrikant S. Patil ; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Sardarkrushinagar Dantiwada Agricultural University, Sardarkrushinagar, Gujarat, India
Mayank P. Patel ; Livestock Research Station, Sardarkrushinagar Dantiwada Agricultural University, Sardarkrushinagar, Gujarat, India
Jasmi G. Patel ; Department of Veterinary Pathology, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Sardarkrushinagar Dantiwada Agricultural University, Sardarkrushinagar, Gujarat, India


Puni tekst: engleski pdf 2.001 Kb

str. 125-135

preuzimanja: 276

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je procijeniti učinak ricinoleične kiseline iz ricinusova ulja na prinos mlijeka, kemijski sastav mlijeka, profil masnih kiselina u mlijeku te na hemato-biokemijski profil krava pasmine Kankrej u laktaciji. Ukupno 20 krava u laktaciji podijeljeno je u: kontrolnu skupinu (CON), skupinu koja je dobivala osnovnu hranu, bez dodataka i pokusnu skupinu (RAS), koja je dobivala osnovnu hranu i 2 g po životinji dnevno ricinoleične kiseline iz ricinusova ulja. Ricinoleična kiselina nije imala učinka (P>0,05) na unos suhe tvari i iskorištavanje hrane. Dodatak ricinoleične kiseline nije utjecao (P>0,05) na prinos mlijeka (mlijeko, obogaćeno mlijeko s 4 % masnoće i energijski obogaćeno mlijeko). Sastav mlijeka nije pokazao znakovite razlike među skupinama. Uočen je znakovito veći postotak C4:0, C6:0 i C8:0 u mlijeku u skupini RAS (P<0,05) nego u skupini CON. Niži postotak C16:0 u mlijeku (P <0,05) uočen je u skupini RAS u usporedbi sa skupinom CON. Povećan postotak C18:2 i C18:3 pronađen je u skupini RAS. Zapaženo je smanjenje udjela zasićenih masnih kiselina u mlijeku (P = 0,055), dok je postotak nezasićenih masnih kiselina u mlijeku u skupini RAS povećan u odnosu na skupinu CON. Udio višestruko nezasićenih masnih kiselina (P<0,05) povećan je u skupini RAS. Nije bilo znakovite razlike (P>0,05) u hemato-biokemijskom profilu skupina CON i RAS. Zaključeno je da dodatak 2 g ricinoleične kiseline po životinji dnevno ne utječe na prinos i sastav mlijeka te hemato- biokemijski profil, međutim povećava postotak mliječne masti, nezasićenih masnih kiselina i višestruko nezasićenih masnih kiselina, a smanjuje postotak zasićenih masnih kiselina bez posljedica za zdravlje krava.

Ključne riječi

krava pasmine Kankrej; prinos mlijeka; masnokiselinski status; krvni metaboliti; ricinoleična kiselina

Hrčak ID:

258451

URI

https://hrcak.srce.hr/258451

Datum izdavanja:

8.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.258 *