Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.3.3098
Razlike u alelopatskom učinku ekstrakata korijena pajasena i izoliranog ailantona na test-biljne vrste
Maja NOVAK
orcid.org/0000-0002-6837-3079
; Centre for Plant Protection, Croatian Agency for Agriculture and Food. Gorice 68b, 10000 Zagreb, Croatia
Nenad NOVAK
; Centre for Plant Protection, Croatian Agency for Agriculture and Food. Gorice 68b, 10000 Zagreb, Croatia
Bernardica MILINOVIĆ
; Ministry of Agriculture. Ul. Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti alelopatski učinak 3 različite vodene otopine iz ekstrakta korijena pajasena (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) i njihova razrjeđenja na pšenicu (Triticum aestivum L.), oštrodlakavi šćir (Amaranthus retroflexus L.) i zeleni muhar (Setaria pumila L.). Istraživane vodene otopine dobivene iz ekstrakta korijena pajasena su vodena otopina korijena pajasena, vodena otopina izoliranog ailantona i vodena otopina korijena bez ailantona. Svaka od tih otopina razrijeđena je s vodom u omjeru 1:4 i 1:16 prije primjene na sjeme 3 test-biljne vrste. Koncentrirana vodena otopina korijena i vodena otopina ailantona te razrjeđenja bili su ekvivalentni koncentraciji od 0.48 mg/mL ailantona. Utvrđen je visok alelopatski učinak na duljinu korijena i izdanka klice svih test-biljnih vrsta za sve istraživane vodene otopine i njihova razrjeđenja. Inhibitorni učinak na početni porast svih test-biljnih vrsta bio je proporcionalan povećanju koncentracije na svim tretmanima. Učinak na početni rast je jači u odnosu na klijavost test-biljnih vrsta. Niže koncentracije stimulirale su klijanje zelenog muhara. Oštrodlakavi šćir je najosjetljivija, a pšenica najmanje osjetljiva test-biljna vrsta. Vodena otopina izoliranog ailantona iskazala je najslabiji učinak.
Ključne riječi
alelokemikalije; ekstrapolacija; oštrodlakavi šćir; pšenica; razrjeđenja; zeleni muhar
Hrčak ID:
262599
URI
Datum izdavanja:
19.9.2021.
Posjeta: 1.000 *