Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/cjf-2024-0001

UTJECAJ NADOPUNE PREHRANE S Lactiplantibacillus plantarum I NA ČEŠLJAČU Aequipecten opercularis POD SIMULIRANO PROMJENJENIM KLIMATKSIM UVJETIMA

Iva Čanak ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Ines Kovačić ; Faculty of Educational Sciences, Juraj Dobrila University of Pula, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Ante Žunec ; Faculty of Natural Sciences, Juraj Dobrila University of Pula, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Željko Jakopović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Deni Kostelac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Ksenija Markov
Mauro Štifanić ; Faculty of Natural Sciences, Juraj Dobrila University of Pula, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Petra Burić ; Faculty of Natural Sciences, Juraj Dobrila University of Pula, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Neven Iveša ; Faculty of Natural Sciences, Juraj Dobrila University of Pula, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Jadranka Flece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia *

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 939 Kb

str. 1-8

preuzimanja: 232

citiraj


Sažetak

U ovoj studiji ispitani su učinci dodataka prehrani češljači Aequipecten opercularis s autohtonim sojem bakterija mliječne kiseline (LAB), kao što je Lactiplantibacillus plantarum I koji je prethodno izoliran iz njegovog probavnog trakta, na populacije crijevnih mikroba i stope rasta tijekom uzgoja pod simulirano promjenjenim klimatskim uvjetima (pH 7,8, T=16±2°C). Nakon mjesec dana hranjenja, rezultati su pokazali zamjetno smanjenje uzročnika bolesti u akvakulturi uz zadržavanje dovoljne količine živih stanica L. plantarum I. Viši pH i temperatura rezultirali su većim stopama rasta, izmjerenom težinom i duljinom školjkaša, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Dobiveni rezultati rasvjetljavaju utjecaj dodatka bakterija mliječne kiseline na rast školjkaša u normalnim i klimatskim promijenjenim uvjetima te omogućuju suzbijanje patogenih mikroorganizama. U kontekstu klimatskih promjena, interakcije domaćin-patogen treba prepoznati i staviti pod kontrolu primjenom prirodnih rješenja kako bi se smanjio utjecaj na okoliš.

Ključne riječi

bakterije mliječne kiseline; zakiseljavanje oceana; procjena rasta; akvakultura školjkaša; klimatske promjene

Hrčak ID:

314753

URI

https://hrcak.srce.hr/314753

Datum izdavanja:

4.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 750 *