Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/cjf-2024-0008

PREDNOSTI DODATAKA ALGINATA I SPIRULINE NA RAST I OTPORNOST IZLOŽENOSTI SLANOSTI Litopenaues vannamei POSTLARVI

Ervia Yudiati ; 1Marine Science Department, Prof Jacub Rais St., Diponegoro University. Tembalang, Semarang, 50275, Indonesia *
Putri Nadhira Rachmani Kurniawan
Alifia Nabilla Putri
Inda Hawa Al Falah
Nuril Azhar
Sri Sedjati
Zaenal Arifin
Gunawan Widi Santosa

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: engleski pdf 1.192 Kb

str. 65-72

preuzimanja: 28

citiraj


Sažetak

Litopenaeus vannamei, vrlo prilagodljiva vrsta račića poznata po svom rastu, uspijeva u uvjetima okoliša s odgovarajućom kvalitetom vode. Međutim, stres zbog slanosti predstavlja značajan izazov, ugrožavajući opstanak i rast račića. Za optimizaciju hrane za račiće, uključivanje alginata i Spirulina sp. nudi pogodnosti poput poboljšanog rasta i otpornosti na okolišni stres. Ovo istraživanje ima za cilj procijeniti utjecaj dodavanja Spirulina sp., alginata i njihove kombinacije na stopu preživljavanja, otpornost na salinitetni šok i rast L. vannamei. U ovoj studiji korištena je metoda potpuno randomiziranog dizajna (CRD) s devet različitih doza hrane. Tretmani su uključivali kontrolu, dopunu Alg 1 (alginat 1 g/kg hrane), Alg 3 (alginat 3 g/kg hrane), Alg 5 (alginat 5 g/kg hrane), Sp 3 (spirulina 3 mg/kg hrane), Sp 6 (spirulina 6 mg/kg hrane), Sp 9 (spirulina 9 mg/kg hrane), AS 1+1 (alginat 1 g/kg hrane + spirulina 1 mg/kg hrane), AS 2+3 (alginat 2 g/kg hrane + spirulina 3 mg/kg hrane), i AS 3+5 (alginat 3 g/kg hrane + spirulina 5 mg/kg hrane). Dohrana je davana tijekom četrnaestodnevnog razdoblja uzgoja. Rezultati istraživanja pokazuju da je dodatak Sp 9 (spirulina 9 mg/kg hrane) doveo do značajnog rasta (α=0,05). Svi tretmani dopunjeni alginatom i/ili Spirulinom sp. vodenim ekstrakima imali su značajan učinak (α=0,05) na otpornost na test saliniteta. Različiti tretmani u dodacima hrani L. vannamei značajno su utjecali (α=0,05) na preživljavanje račića. Polisaharidi i antioksidativna svojstva u alginatu i Spirulina sp. imaju važnu ulogu u povećanju rasta i otpornosti L. vannamei na šok promjene saliniteta.

Ključne riječi

antioksidans; okolišni stres; imunostimulansi; škampi

Hrčak ID:

317474

URI

https://hrcak.srce.hr/317474

Datum izdavanja:

1.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 82 *