Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

PREHRANA ŠKOLJKAŠA — KAKO I ŠTO JEDU?

Jasna Arapov ; Ph.D. student, Institute of Oceanography and Fisheries, Šetalište Ivana Meštrovića 63, 21000 Split, Croatia
Daria Ezgeta–Balić ; Ph.D. student, Institute of Oceanography and Fisheries, Šetalište Ivana Meštrovića 63, 21000 Split, Croatia
Melita Peharda ; Ph.D., Institute of Oceanography and Fisheries, Šetalište Ivana Meštrovića 63, 21000 Split, Croatia
Živana Ninčević Gladan ; Ph.D., Institute of Oceanography and Fisheries, Šetalište Ivana Meštrovića 63, 21000 Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 114 Kb

str. 105-116

preuzimanja: 3.882

citiraj


Sažetak

Školjkaše, prema načinu prikupljanja hrane, možemo svrstati u tri kategorije: one koji se hrane česticama suspendiranim u vodenome stupcu (suspension– feeders), zatim one koji se hrane depozitom (deposit–feeders), te one koji pri prehrani kombiniraju oba načina. Iako neki autori hranjenje školjkaša opisuju kao »automatizirani« proces, novija istraživanja pokazala su da neke vrste školjkaša mogu regulirati filtraciju te vršiti selekciju čestica na osnovi njihove veličine, oblika, nutritivne vrijednosti ili kemijskih komponenti na površini čestica. Novija su istraživanja također pokazala kako fitoplankton nužno nije primarni izvor hrane za školjkaše te su istaknula važnost drugih izvora hrane kao što su bakterije, detritus pa čak i zooplankton, koji uključuje i ličinke školjkaša. Hranjenje adultnih školjkaša ličinačkim stadijima može imati značajan utjecaj na prirodne stokove. Zbog gore navedenih procesa školjka i imaju veliki utjecaj na protok energije i tvari između bentosnih i pelagičkih zajednica, što ih čini važnim dijelom morskih hranidbenih mreža. Ovaj rad izlaže pregled postojeće literature radi razumijevanja procesa prehrane, selekcije čestice te izvora hrane za školjkaše.

Ključne riječi

prehrana školjkaša; selekcija čestica; akvakultura školjkaša

Hrčak ID:

62943

URI

https://hrcak.srce.hr/62943

Datum izdavanja:

30.9.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.231 *